- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nu este păcăleală pentru români! De la 1 aprilie cresc ratele pentru 450.000 de persoane

20 Mar, 21:39 • Constantin Cristina
Data de 1 aprilie este destinată păcălelilor, însă nu și de data aceasta. Românii nu scapă de teama ratelor, așa că creditele bancare continuă să crească.
Nu este păcăleală pentru români! De la 1 aprilie cresc ratele pentru 450.000 de persoane

1 aprilie este ziua păcălelilor, dar din păcate pentru cel puțin 450.000 de români nu este o farsă. Odată cu începerea lunii aprilie, IRCC crește din nou, iar românii care au rate pe această dobândă se vor majora considerent, a relatat digi24.ro.

Citește și: Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?

Valoarea IRCC de la 1 aprilie

În acest moment, valoarea IRCC a ajuns la 5,71%, procent aferent trimestrului 3 din 2022, în perioada iulie-septembrie. Așadar, valoarea de la 1 aprilie va fi de 5,98%, creștere înregistrată pe locul șase în mod consecutiv de IRCC.

În țara noastră, în luna septembrie, anul trecut, erau 450.000 de persoane care aveau rate legate de IRCC, ținând cont de faptul că în septembrie și la începutul lunii octombrie 2022, indicele ROBOR avea valoarea de 8%, așadar sunt șanse mari că numărul persoanelor legate de IRCC să fi crescut.

IRCC crește de la 1 aprilie
IRCC crește de la 1 aprilie

Indicele IRCC poate fi zilnic și trimestrial. Cel zilnic este calculat de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. Cel trimestrial este cel folosit la rate și se calculează prin media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior.

BNR va publica pe 31 martie, noua valoare a IRCC pentru trimestrul al patrulea din 2022. De asemenea, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,85% în cursul zilei de azi și se află în scădere. ROBOR la 6 luni a coborât la nivelul de 7,19% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,56% pe an, a precizat sursa citată.

Alte articole: Vești proaste pentru românii cu credite care au trecut la IRCC: Urmează să depăşească ROBOR, care a stagnat miercuri la 7%