- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu majorarea punctului de pensie și a vârstei de pensionare

21 Mar, 21:24 • Bocioacă Bianca
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea pensiilor, formula nouă pentru recalcularea celor cinci milioane de pensii, dar și despre articolele care vor fi eliminate.
Pensii 2023. Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu majorarea punctului de pensie și a vârstei de pensionare

Ministrul Marius Budăi a vorbit despre noua lege a pensiilor. În planul național de redresare și reziliență (PNRR) există două articole cu referire la creșterea vârstei de pensionare în cazul femeilor, de la 62 până la 65 de ani până în 2035 și o prevedere din care reiese că guvernul trebuie să vină cu facilități fiscale care să impulsioneze munca până la vârsta de 70 de ani.

Ministrul Marcel Boloș a propus ca oamenii să primească un fel de bonus la punctul de pensie dacă aleg să muncească până la 70 de ani.

Marius Budăi a declarat, potrivit Antena 3, vă nu înțelege de ce în noua lege a pensiilor, care va fi discutată la Bruxelles, a fost trecută această prevedere, având în vedere speranța de viață din România.

„Nu ştiu de ce aceste lucruri (egalizarea vârstei de pensionare şi creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani opţional) au fost trecute acolo, că vorbim de oameni. Speranţa de viaţă în România este mult mai mică decât în statele occidentale, gen Franţa, Germania, Spania.

Dacă ne-am fi gândit la oameni, din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu ar fi fost potrivite să fie trecute acolo”, a declarat ministrul Muncii.

„La momentul scrierii PNRR, eu cred că oamenii aceia ori n-au citit legea actuală, ori nu i-a interesat. Pentru că și în legea 263 există acel beneficiu, dacă stai peste vârsta de pensionare. 

Citește și: Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR”

Mai mult de atât, în Constituție sunt două drepturi ale noastre extrem de importante. Unul este dreptul la muncă și al doilea este dreptul la pensie. âDacă eu am ajuns la vârsta standard de pensionare și am contribuit numărul de ani suficienți în sistemul de asigurări sociale de la stat, înseamnă că eu am dreptul la pensie. Și atunci de ce să ia omului dreptul acesta? 

Nu interzice nicio legislație actuală în România să lucrăm peste vârsta standard de pensionare. Nu avem această interdicție în România. Deci, toate aspectele sunt deja în lege. De ce au fost trecute? E foarte greu de spus”, a subliniat Marius Budăi.

Marius Budăi, despre egalizarea vârstei de pensionare la femei și bărbați

Ministrul a declarat că nu e de acord cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.

„În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, vârstă care deja bărbații născuți după 1950 au și îndeplinit-o, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.

Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. 

Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035. 

Vom discuta acest aspect (dacă va rămâne în lege – n.r.) când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. Eu, din punctul meu de vedere de vedere, aș scoate acest aspect.

Citește și: Creşterea vârstei de pensionare la femei. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marius Budăi: „Ar fi ca şi cum i-am interzice femeii dreptul la pensie”

Iar să vorbim despre o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani este exclus. Nu susțin așa ceva. Întreg PSD-ul nu susţinem aşa ceva (…).

Egalizarea vârstei de pensionare egalizarea între femei și bărbați la 65 de ani, este trecută, este asumată. Noi, Ministerul Muncii, până la finalul lunii martie vom avea două-trei propuneri de lege pe care le vom pune pe masa coaliției, la decizie.

Apoi, vom începe dezbaterile cu asociațiile de pensionari și cu sindicatele. Din dezbaterile respective, toate elementele le vom lua și vom merge cu ele la discuții la Comisia Europeană. 

Este trecut negru pe alb în PNRR acest lucru, dar nu știu ce va ieși din discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, pentru că acest PNRR este scris la secret şi eu nu vreau să repet aceeași greșeală și să implementez vreo reformă fără să discut cu parteneri.

Noi avem în România o lege despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. De ce această lege a fost pusă așa între paranteze și trecută ca reformă în PNRR nu știu. Nu am fost acolo când s-a scris și nu s-a discutat cu noi”, a mai spus Marius Budăi.

Ce conține noua lege a pensiilor

  • formula nouă pentru recalcularea tutror celor cinci milioane de pensii;
  • numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)= 72:
  • posibila creștere a punctului de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei;
  • nu vor mai fi excepții la pensionare între diferite companii;
  • va fi eliminat articolulFemeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”.