- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!

21 Jan, 14:03 • Cornel Ghimeșan
A apărut și în România făina de greiere și este mai scumpă decât ne-am fi putut imagina. 100 de grame din acest produs pot costa și 100 de lei. Aceasta este una dintre cele 4 insecte aprobate de Uniunea Europeană pentru uz alimentar.
Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!

Uniunea Europeană a autorizat oficial intrarea pe piață a unui produs vietnamez care a produs multă vâlvă la nivel internațional. Este vorba despre pulburea parțial degresată a greierelui de casă, cu denumirea științifică de Acheta domesticus sau, pe scurt, făina pe bază de greiere. Aceasta va putea fi, de acum încolo, găsită în extrem de multe produse de pe piață, cum ar fi în pâine, chifle, biscuiți și grisine, dar și în mult adorata pizza sau în prăjiturile adorate de cei mici si cei mari.

Citește și: Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

Acest produs a ajuns și pe rafturile din România și spre uimirea tuturor este un produs extrem de scump. Marea majoritate a românilor este încă reticentă cu privire la consumul produselor pe bază de insecte. Totuși, specialiștii au subliniat că produsele sunt sigure și ca au un conținut foarte mare de proteine.

Făină de greiere
Făină de greiere

Făina de greier se vinde în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio. Așadar, 1 kilogram ajunge la 1000 de lei, astfel putem afirma că acesta este un produs de lux, spre groaza ministrului Agriculturii, Petre Daea.

„Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie…Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură? Saliva nu porneşte de la directivă. Saliva porneşte de la gust. Dacă aveţi gust şi vă salivează, dacă salivaţi pentru gândac, îl mâncaţi. Nu vă opreşte nimeni”, a declarat Petre Daea,

Datorită proprietăților ei nutritive, cantitatea folosită în preparate e mică. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Greierii provin din ferme, unde procesul de producție este strict controlat. Experții spun că greierii au un gust neutru, așa că nu influențează prea mult gustul pâinii sau al altor produse de panificație. În plus, 70% din masa unui greier este dată de proteine și vitamine, ceea ce crește semnificativ valoarea nutrițională a pâinii.

Pericolul la care ne expune făina de greiere

UE

 impune o serie de reguli în ceea ce privește eticheta produselor care vor conține făină de greiere, producătorii fiind obligați să menționeze pe aceasta faptul că produsul conține „Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)”. Totuși, în România, consumatorii ar putea fi „păcăliți”, în măsura în care majoritatea produselor de panificație din magazine, nu sunt ambalate sau etichetate, iar aluatul este, de cele mai multe ori, unul congelat care provine din import. Așadar, românii nu vor știi aproape niciodată ceea ce consumă.

O altă problemă care a fost pusă în discuție odată cu aprobarea oficială a acestui produs a fost posibilitatea foarte mare ca acesta să provoace alergii, care pot duce chiar la șoc anafilactic. Mai multe cazuri de acest fel au fost corelate cu consumul făinii de greiere, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, a concluzionat că acest produs ar putea provoca sensibilitate la proteinele de Acheta domesticus.

Alte articole: Prețurile explodează, inflația este în creștere. Cum mai facem față în 2023? Românii sunt în pragul disperării

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult