- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 25 septembrie. Motorina s-a scumpit astăzi. Iată care este prețul benzinei și unde se găsesc cei mai ieftini carburanți

25 Sep, 10:58 • Bumbeneci Diana
A fost actualizat prețul carburanților în România, astăzi, 25 septembrie 2023. Motorina s-a scumpit semnificativ în ultimele zile, iar preţul benzinei a ajuns și el la un nou prag.
Preț carburanți 25 septembrie. Motorina s-a scumpit astăzi. Iată care este prețul benzinei și unde se găsesc cei mai ieftini carburanți

Carburanții sunt astăzi mai scumpi. Benzina standard, cea mai ieftină costă luni 7,29 lei litrul, faţă de 7,24 lei cât era vineri şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil şi Petrom din Bucureşti, conform PecoOnline.

Preț carburanți 25 septembrie

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,30 lei și 7,51 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,75 lei la 8,16 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă luni 7,65 de lei litrul, faţă de 7,46 lei, cât era vineri, şi se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,67 lei și 7,83 lei.

Atunci când vine vorba despre motorina standard, aceasta costă 8,01 lei litrul luni, comparativ cu 7,92 lei litrul cea mai ieftină, preţul de vineri. Cea mai scumpă motorină standard ajunge la 8,33 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Ai mai putea citi și: Autostrada Unirii prinde contur. CNAIR a primit 900 de milioane de lei finanțare prin PNRR pentru contractul semnat cu UMB pe lotul 3

Carburanți
Carburanți

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește și: A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult