- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 28 septembrie 2023. Diferență majoră între benzină și motorină

28 Sep, 08:52 • Bumbeneci Diana
Petrom a ieftinit astăzi prețurile benzinei. În schimb, motorina a rămas la aceeași sumă.
Preț carburanți 28 septembrie 2023. Diferență majoră între benzină și motorină

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată Economica pe tot parcursul anului 2023, a stabilit astăzi, pe data de 28 septembrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,28 lei/litru. De partea cealaltă, prețul motorinei standard este de 7,71 lei/litrul, anunță Economica.

Preț carburanți 28 septembrie 2023

Comparativ cu ziua anterioară, benzina este mai ieftină la Petrom cu cinci bani pe litru, iar motorina costă la fel. Ultima modificare de preț a avut loc sâmbătă, atunci când prețul motorinei a crwscut cu șapte bani pe litru.

Carburanți
Carburanți

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Ai mai putea citi și: Două noi cutremure au avut loc în România, pe 28 septembrie. INCDFP anunță unde au fost simțite seismele

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult