- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 9 iunie. Șoferii se lovesc de o nouă scumpire. Cât costă un plin de benzină și motorină

09 Jun, 08:22 • Lupu Alexandra
Veste proastă pentru șoferi. S-au scumpit carburanții astăzi, 9 iunie.
Preț carburanți 9 iunie. Șoferii se lovesc de o nouă scumpire. Cât costă un plin de benzină și motorină

Carburanții s-au scumpit cu 4 bani pe litru în această dimineață la stațiile Petrom, liderul pieței carburanților din România, potrivit economedia.ro. Aceasta este a doua creștere de preț în doar trei zile. Șoferii trebuie să se pregătească să scoată mai mulți bani din buzunare pentru un plin de benzină și motorină.

Cât costă astăzi carburanții

Petrom a scumpit în această dimineață carburanții cu 4 bani pe litru. Aceasta este a doua creștere de preț în doar trei zile. Anterior, benzina s-a scumpit cu 7 bani pe litru, și totodată, motorina cu 5 bani pe litru în decursul zilei de miercuri. Joia trecută, pe 1 iunie, Petrom a redus prețul benzinei standard cu 3 bani pe litru. Apoi au urmat două creșteri semnificative de preț: benzina s-a scumpit cu 11 bani pe litru și motorina cu 9.

Potrivit datelor furnizate de peco-online și Monitorul Prețurilor, citate de economedia.ro, la stațiile Petrom din Capitală, un litru de benzină costă acum între 6.57 și 6.63 lei. Totodată, motorina are prețuri cuprinse între 6.53 și 6.59 lei pe litru. Benzina este mai scumpă decât motorina cu 5 bani pe litru. În toamna anului trecut, motorina se regăsea la un preț mai mare decât benzina cu 1.5 lei pe litru, marcând cea mai mare diferență la carburanți.

Citește și despre: Rezultate record pentru rafinării și benzinării în 2022. La polul opus, o companie a înregistrat cel mai redus profit din ultimii 6 ani din România

La stația Petrom Vitan, lângă București Mall, monitorizată de Economedia, benzina standard costă 6.62 lei pe litru. Totodată, la aceeași stație, motorina standard se regăsește la 6.57 lei pe litru.

Carburanți
Carburanți

În comparație cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2.3%. Acest lucru înseamnă că un plin (50 litri) costă astăzi cu 7.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 zile, potrivit datelor furnizate de peco-online, citate de economedia.ro. Dacă vorbim despre motorină, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1.5%, ceea ce înseamnă că un plin valorează astăzi cu 5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

România se află pe locul al doilea la nivel european, în ceea ce privește topul țărilor cu cea mai ieftină benzină. Bulgaria se află în fața statului român.

Dacă vorbim despre motorină, țara noastră se află pe locul 5 la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil. Înaintea statului român se află Bulgaria, Cehia, Lituania și Malta.

Vezi și: Mega-anchetă! Românii încercau să scape de plata obligațiilor fiscale și foloseau facturi fictive pentru benzină și motorină. Au furat peste un milion de euro de la bugetul de stat