- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Radiografia colapsului sistemului de pensii din România! 15 pensionari la zece salariați în județul Teleorman! Situația dramatică a pensionarilor din România. Câte județe au mai mulți pensionari decât angajați? Situația din București și Ilfov este unică în țară!

30 Mar, 14:46 • Constantin Cristina
Radiografia colapsului sistemului de pensii din România. Bilanțul județelor cu mai mulți pensionari decât angajați.
Radiografia colapsului sistemului de pensii din România! 15 pensionari la zece salariați în județul Teleorman! Situația dramatică a pensionarilor din România. Câte județe au mai mulți pensionari decât angajați? Situația din București și Ilfov este unică în țară!

Institutul Național de Statistică a publicat un nou bilanț cu privire la numărul pensionarilor din România, dar și al asiguraților sociali. Comparativ cu alți ani, anul 2022 a adus un numărul mediu de pensionari de 5,004 milioane de persoane, cifrele arătând o scădere cu 75.000 de persoane față de 2021. De partea cealaltă, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,607 milioane de persoane și aici raportându-se, așadar, o scădere cu 47.000 față de anul precedent, arată datele INS, analizate de Economedia.ro.

Citește și: Pensia medie a ajuns la 1855 de lei, dar veniturile sunt depăşite de inflaţie. Sistemul de pensii, spre colaps!

Datele INS mai arată că pensia medie lunară din 2022 a fost de doar 1.885 de lei, în creștere, însă cu 11,3 procente față de anul 2021.

„Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,6% (comparativ cu 53,0% în anul precedent). Indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,6%”, arată datele INS.

Atunci când vine vorba despre categoriile de pensionari, numărul seniorilor care beneficiază de venituri pentru limita de vârstă a fost preponderent de 79,6 procente în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Radiografia colapsului sistemului de pensii din România
Radiografia colapsului sistemului de pensii din România

Bilanțul județelor cu mai mulți pensionari decât angajați din România

Datele INS mai scot în evidență și faptul că, un raport per total dintre numărul mediu de asigurări sociale de stat și cel al salariaților din România a fost de 8 la 10. Un astfel de bilanț scoate în evidență variații destul de mari în profil teritorial de numai 4 pers care dețin pensie la 10 salariați în județe precum, Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariați în judeţele Botoṣani, Caraṣ Severin, Călăraṣi, Giurgiu, Mehedinṭi ṣi Neamṭ, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman. În acesta din urmă fiind,  așadar, cel mai mare număr de pensionari raportați la numărul de salariați.

„Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2022, a fost de 1,175 milioane persoane, din care: – 1,025 milioane de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,3% din totalul pensionarilor din această categorie; – 124,.800 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,4% din totalul acestora; – 24,9 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 3,2% din totalul acestei categorii”, mai arată datele INS.

Alte articole: Românii își iau adio de la pensiile de lux! Indemnizațiile speciale vor scădea considerabil. Guvernul transmite noua formulă de calcul