Știri interne

Raiffeisen Bank a păgubit românii! Banca austriacă a returnat 13,4 milioane de euro, anunță ANPC

09 Dec, 18:01 • Bumbeneci Diana
ANPC a obligat Raiffeisen Bank să facă dreptate în cazul a peste 5.000 de români. Banca a început să returneze primele sume de bani, care se ridică la milioane de euro.
Raiffeisen Bank a păgubit românii! Banca austriacă a returnat 13,4 milioane de euro, anunță ANPC

Raiffeisen Bank înapoiază românilor nu mai puțin de 13,4 milioane de euro. Banca a început returnarea sumelor stabilite printr-un Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în raport cu practicile comerciale incorecte ale instituției, anunță Agerpres.

La ora actuală sunt rambursate aproximativ 13,4 milioane de euro pentru 5.530 de clienţi, dintr-un total de 21 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de ANPC, în cursul zilei de azi.

Raiffeisen Bank trebuie să dea înapoi românilor milioane de euro

„În urma deciziei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017, emis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în raport cu practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, din perioada 2006 – 2009, banca a început returnarea sumelor stabilite prin Ordin, către consumatorii vizaţi”, au transmis reprezentanţii ANPC.

În acest sens,  Raiffeisen Bank a restituit pentru aproximativ 5.530 de clienţi, cu conturi active în moneda creditului şi conturi în lei, pentru plata dobânzii legale calculate, începând cu 21 noiembrie 2021, aproximativ 13.400.000 euro, respectiv 10.930.000 euro reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 2.470.000 euro reprezentând dobânda legală.

Mai mult, reprezentanții ANPC mai transmit că pentru aproximativ 3.050 de clienţi, rambursările nu au fost realizate. Este vorba despre clienți care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu deţin în acest moment conturi active în moneda creditului sau în lei la Raiffeisen Bank. Se pre că aceștia au de primit aproximativ 7.200.000 euro (respectiv 6.260.000 euro, reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 940.000 euro reprezentând dobânda legală).

Conform sursei citate, acești clienți sunt aşteptaţi la oricare dintre sediile Raiffeisen Bank pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum şi dobânda legală.

Citește și: Raiffeisen Bank, mesaj pentru toți românii, după ce Austria a refuzat aderarea României la Schengen. Ce decizii ia banca la care au conturi milioane de persoane

Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank

Nu ştiu în ce perioadă şi dacă autorităţile române se vor putea face vreodată vinovate de vreun abuz la adresa companiilor austriece. Permanent, când unui operator economic nu îi convin vizitele reprezentanţilor statului roman, acuză abuzuri, fără a le putea susţine în niciun fel. Iată, în schimb, aşa cum şi instanţele au validat, că vizita făcută de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a scos la iveală cu totul altceva.

Vătămaţii par să fie cei peste 9.000 de consumatori cărora li s-au perceput mai mulţi bani decât ar fi fost corect. Parcă suntem la Radio Erevan, în bancul în care nu el, ci ea şi nu a dat, ci a furat. Această situaţie arată că operatorul economic este cel care a umblat în buzunarele consumatorilor, iar acum trebuie să le dea banii înapoi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, într-un comunicat.

Raiffeisen Bank va restitui consumatorilor, în total, în urma aplicării Ordinul preşedintelui ANPC, o sumă de aproximativ 21,7 milioane de euro, care cuprinde şi dobânda legală aferentă, precizează ANPC.

Ai mai putea citi: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult