- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc

23 Feb, 21:15 • Polojan Tudor
România este codașă la economisirea energiei, fiind la doar un pasul de primul loc. Nici vecinii bulgari nu stau mai bine la acest capitol, ocupând primul loc în clasament.
România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc

Eurobarometru a făcut un sondaj în perioada ianuarie – februarie 2023, în Uniunea Europeană, iar potrivit acestuia suntem pe penultimul loc atunci când este vorba de economisirea consumului propriu de energie. Singurii care ne depășesc, de această dată, sunt bulgarii, scrie economedia.ro.

În același timp, în țara noastră se regăsește cel mai mare număr de respondenți care nu sunt de acord cu ajutorul umanitar pentru ucraineni. În acest fel, un procent de 25 % dintre conaționali sunt total în dezacord cu ajutorul pe care România îl acordă refugiaților care fug din calea unui război, ocupând în acest fel locul I în UE.

Pe locul II, la mare distanță, se află Bulgaria, cu un procent de 15 % în dezacord cu ajutorarea ucraineni. Cu o pondere de 11 %, Slovacia ocupă al treilea loc din top, în comparație cu Olanda, Luxemburg sau Lituania, unde maximum 1 % din populație nu este de acord cu acest lucru.

Mai citește și: Metoda prin care pot rămâne fără permisul de conducere, conform noilor modificări aduse Codului Rutier. Toți șoferii trebuie să știe

România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc / sursa foto: info.md
România nu face economie la energie. Penultimul loc din UE este ocupat de țara noastră. Vecinii bulgari pe primul loc / sursa foto: info.md

Fruntași nu doar la risipa de energie

România este fruntașă și la procentul de dezaprobare în legătură cu primirea în Uniunea Europeană a refugiaților de război, cu o pondere de 24 % rată de dezaprobare, doar cehii ne întrec, cu două procente mai mult , 26 % mai exact. Suntem urmați de bulgari și austrieci, cu procente de respingere de 19 %. La polul opus se află Olanda, Danemarca și Finlanda.

Furnizarea de sprijin financiar Ucrainei este, de asemenea, dezaprobată de un număr mare de români, rata fiind de 35%. Procente mai mari de dezaprobare se înregistrează doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

Dacă privim spre impunerea de sancțiuni UE asupra Rusiei, 67 % dintre români sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 25 % sunt în dezacord. Statele în care rata de dezaprobare e mai mare sunt Slovenia, Ungaria, Grecia, Cipru, Slovacia și Bulgaria.

Finanțarea de către Uniunea Europeană a achiziționării de armament militar pentru Ucraina este aprobată de 55 % dintre români și dezagreată de 36 % dintre aceștia. Nouă țări membre ale Uniunii au rate mai mari de dezaprobare decât România.

Cetățenii UE sunt de părere că prețurile ridicate la energie și alimente, inflația și costul vieții sunt unele dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în prezent, 32 %, urmată de situația internațională 28 % și de aprovizionarea cu energie – 26 %.

Te-ar mai putea interesa și: Angajări 2023. Se caută masiv IT-işti, 10.000 de anunţuri în nici două luni. Munca remote atrage cel mai mult

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult