Știri interne

Scade prețul carburanţilor! Sunt reduceri la motorină de peste 10 bani/l la OMV Petrom, Lukoil, MOL și Rompetrol

08 Feb, 12:03 • Gorgorin iulia
Prețul la motorină s-a ieftinit a doua zi consecutiv. Astfel, carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.47 lei/l și 7.60 lei/l.
Scade prețul carburanţilor! Sunt reduceri la motorină de peste 10 bani/l la OMV Petrom, Lukoil, MOL și Rompetrol

Vești bune pentru șoferii din România! Preţul unui litru de motorină a scăzut astăzi, pentru a doua zi consecutiv, cu până la 10 bani în comparaţie cu ziua precedentă.

Citiți și: Cea mai semnificativă scădere a prețului carburanților din acest an dictată de Petrom! Cât costă astăzi benzină și motorina

Care sunt prețurile la motorină astăzi, 8 februarie

motorină
motorină

OMV Petrom a ieftinit motorina cu 10 bani/l, în timp ce Lukoil a micșorat prețul de combustibil diesel în două rânduri în ultimele 24 de ore, rezultând o ieftinire de 17 bani/l. Și Rompetrol și Mol au efectuat reduceri de peste 10 bani/l în cursul zilei de marți. Motorina a ajuns astfel la cel mai redus nivel de la începutul anului, potrivit datelor analizate de profit.ro.

Așadar, în urma reducerii cu 10 bani/l, motorina se poate cumpăra cu 7,37-7,40 lei/l în stațiile Petrom și cu 7,45-7,48 lei/l în cele OMV. După ieftinirea cu 7 bani/l efectuată marți și după ce cu 10 bani de miercuri, prețul motorinei în stațiile Lukoil a coborât la 7,39-7,42 lei/l.

OMV a micșorat astăzi și prețul benzinei cu 2 bani/l, aceasta ajungând la 6,47-6,53 lei/l în stațiile Petrom și 6,58-6,62 lei/l în cele OMV.

În urma reducerilor de 10 bani/l, prețul la motorina a coborât la 7,54-7,58 lei/l în stațiile MOL, iar micșorarea prețului cu 12 bani/l în stațiile Rompetrol au făcut ca prețul diesel-ului în stațiile sale să fie de 7,52-7,60 lei/l.

Anul acesta, rafinăriile din România trebuie să găsească surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină de anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%. În data de 5 februarie a intrat în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți din Rusia.

Anul trecut, jumătate din importurile de motorină ale statelor membre UE a provenit din țara condusă de Vladimir Putin, iar concurența pe sursele alternative de import va fi intensă.

În schimb, ministrul Energiei spune că nu există motive de îngrijorare, deoarece au fost importurile au fost diversificate în perioada în care aveau loc discuțiile în ceea ce privește impunerea interdicției de import.

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

După ce embargoul UE pentru motorina rusească a intrat în vigoare, analiștii spun că ar putea exista o creștere a prețurilor la nivel mondial, însă dacă plafonul funcționează așa cum a fost prevăzut, acest embargou nu ar trebui să provoace o creștere prea mare a prețurilor.

De asemenea, țara noastră nu mai poate importa motorină din Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și Serbia, țări cărora le este interzis exportul de produse procesate din petrol rusesc.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului trecut, România a importat 1,85 milioane tone, dintre care 1,25 milioane din Rusia.

Citiți și: Cifrele care anunță o scădere a prețului carburanților. Ce s-a petrecut în piețele internaționale