- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore pentru șoferi! Codul Rutier se schimbă radical. Ce se întâmplă cu permisele auto?

23 Jan, 15:51 • Cornel Ghimeșan
Schimbări majore pentru toți șoferii! Uniunea Europeană plănuiește să schimbe Codul Rutier la nivel european. Cum vor fi primite permisele auto și cum se vor modifica sancțiunile aplicate șoferilor.
Schimbări majore pentru șoferi! Codul Rutier se schimbă radical. Ce se întâmplă cu permisele auto?

Uniunea Europeană

are în plan să elaboreze o nouă directivă în ceea ce privește permisele auto, dar și sancțiunile date pentru încălcarea regulilor de circulație.  În acest moment, UE se concentrează asupra modificărilor care privesc permisele de conducere și sancţiuni impuse șoferilor care încalcă regulile de circulație. Această directivă ar urma să fie acceptată anul acesta, potrivit informațiilor oferite de către ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club).

Citește și: Românii care nu stau la adresa din buletin riscă să piardă un ajutorul de stat de 1.400 de lei

Până acum, permisul de conducere de categoria B este valabil numai autovehiculelor cu o masă totală admisă de 3,5 tone, iar automobilele a căror masă totală depășește 3,5 tone nu ar putea fi conduse de un șofer care deține acest tip de carnet, pe motiv că ar fi prea grele. Nouă directivă va permite șoferilor să conducă vehicule de până la 4,25 tone, în această categorie intrând şi rulotele.

De asemenea, directiva europeană prevede ca, pe lângă permisul categoria B, șoferii să primească automat un permis B196, care permite conducerea mopedelor ușoare, de până la 125 cmc. Totodată, vârsta minimă pentru permisele auto pentru camioane sau autobuze ar putea fi modificată. Aceasta ar putea fi redusă la 18 ani în toate statele din UE, regulă care a fost deja adoptată în România. UE a planificat această schimbare pentru a reduce penuria acută de șoferi de camion.

Permisul de conducere digital ar trebui să primească o a doua șansă, ceea ce înseamnă că șoferii ar putea să își prezinte documentele auto, direct de pe smartphone atunci când sunt controlați de Poliția Rutieră. Un cod QR a fost luat în considerare în locul cipului actual pentru a-l face mai rezistent la contrafacere.

Viitorii șoferi: Practica va putea fi efectuată numai după examenul teoretic

Oficialii din cadru UE se gândesc ca orele practice de la şcoala de şoferi să înceapă numai după ce ați trecut examenul teoretic. În plus, în viitor, cel puțin o parte din testul de conducere ar putea fi susținut pe simulatoare. Experții în siguranță rutieră au recomandat oficialilor europeni impunerea unui curs de perfecţionare obligatoriu la un an de la obţinerea permisului de conducere pentru a reduce numărul de accidente rutiere.

Un alt aspect important privind modificarea Codului Rutier din UE este acela ca durata suspendării permisului auto să fie standardizată și recunoscută reciproc în toate statele din blocul comunitar. Pe scurt, o interdicție de conducere impusă în România s-ar aplica la fel şi în alte state din UE. Ceea ce înseamnă că sunt necesare și valori limită uniforme pentru consumul de alcool și substanțe interzise la nivelul întregului spaţiu comunitar, sistemele de puncte din diferite țări ar trebui armonizate, iar datele privind permisele auto ale tuturor cetățenilor UE ar trebui stocate într-o bază de date europeană pentru a putea ușura munca polițiștilor.

Alte artiole: Ce bani primește Larisa Iordache de la statul român. La 27 de ani, fosta gimnastă are parte de venituri considerabile

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult