- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se pune punct în privința pensiilor speciale! Ce categorii sunt vizate de reforma sistemului de pensii „Nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane”

29 May, 23:18 • Constantin Cristina
Proiectul de lege care vizează pensiile de serviciu vine la pachet cu propuneri și noi amendamente. Iată categoriile care vor pierde pensiile speciale.
Se pune punct în privința pensiilor speciale! Ce categorii sunt vizate de reforma sistemului de pensii „Nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, 29 mai 2023, că au fost depuse amendamentele privind legea pensiilor speciale și a subliniat că modificările „au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme”, a informat ziare.com.

Citește și: Toți pensionarii trebuie să știe. Președintele Casei Naționale de Pensii anunță schimbări în luna iunie 2023

Se pune punct în privința pensiilor speciale! Ce categorii sunt vizate de reforma sistemului de pensii

Printre ele enumerăm:

„Nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu. (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate judiciar asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari) – amendament nou
De asemenea, limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc). – depus si aprobat in Senat

Supraimpozitarea cu 30 % pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie. (amendament modificat față de Senat) – Amendament nou-
Creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești. Amendament nou

Modificarea bazei de calcul de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, astfel încât sa se alinieze sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni. Creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

Amendament nou. Creșterea vârstei standard de pensionare pentru personalul din sistemul militar: de la 60 de ani la 65 de ani, astfel încât sa se asigure corelarea cu sistemul public de pensii. Astfel, se va respecta eșalonarea prevăzută de anexa Legii 223/2015 până în ianuarie 2030, iar începând cu acea dată vârsta standard de pensionare pentru personalul militar va crește eșalonat până în anul 2035, la 65 de ani.

Amendament nou. Creșterea vechimii minime în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani ( Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari), începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani – Amendament modificat față de proiectul de lege transmis de Guvern) Reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65 %, pentru toate categoriile de beneficiari (personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular), cu excepția pensiilor magistraților protejați de deciziile CCR

pensii
pensii

-Amendament depus la SENAT. Plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați. Dacă în prezent, venitul din pensie al unui magistrat aflat în plată depășește valoarea unei indemnizații a unui judecător aflat în activitate, prin proiectul de lege, această situație s-a remediat astfel încât pe viitor veniturile din pensie ale magistraților vor fi plafonate la venitul netul aferent bazei de calcul. Celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017. Proiect de lege inițiat de Guvern.

Dacă în prezent pensiile magistraților se actualizează odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate, prin proiectul de lege se va institui același mecanism de indexare ca și pentru celelalte pensii de serviciu – Amendament depus la SENAT.
Recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, în vederea eliminării inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate- Proiect de lege inițiat de Guvern respectă deciziile Curții Constituționale. Nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate”, se arată în documentul consultat de antena 3 CNN.

Mai mult, Marcel Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook despre amendamentele depuse.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol şi sunt decis să merg până la capăt! Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, a scris Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a mai adăugat că prin această măsură, vom avea șanse sigure ca țara noastră să primească tranșa de peste trei milioane de miliarde de euro din PNRR.

„Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”, a completat Ciolacu.

Alte articole: Se aplică aceeași lege și pentru militarii români! Vârsta de pensionare este de 65 de ani. Nicolae Ciucă: „Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”