Sute de angajați din școlile de stat au fost concediați urma unei ordonanțe. Astfel, atât învățători, profesori, contabili, cât și alți angajați din școlile de stat, care cumulează pensia și plata cu ora, au fost chemați de urgență să semneze actele pentru desfacerea contractelor de muncă, notează Pro TV.
Ordonanța de urgență adoptată în urmă cu o săptămână a impus concedierea angajaților pensionari. Decizia se aplică inclusiv medicilor, riscând astfel să creeze un blocaj în spitalele din țară care se confruntă cu deficit de personal. Mai multe surse guvernamentale au anunțat că toate posturile pensionarilor vor fi scoase la concurs, iar detaliile vor fi lămurite printr-o nouă ordonanță.
În Bârlad, la Spitalul de Urgență, 7 medici pensionari ar trebui dați afară. Însă, de fiecare dată când s-au deblocat posturile, doctorii tineri nu s-au prezentat, cei mai mulți optând pentru orașe mai mari și mai dezvoltate.
„Aplicarea ordonanței guvernamentale ne-ar îngreuna foarte mult continuitatea, prin neacoperirea liniilor de gardă. Sunt secții, precum anatomia patologică, unde avem doar 2 medici. Unul este pensionar. Și medicul care rămâne are dreptul la concediu de odihnă.”, a spus Dr. Angelica Gramaticu, directorul spitalului, pentru sursa menționată anterior.
Ordonanța respectivă extinde interdicția de a lucra la stat după pensionare și asupra personalului contractual, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a interzis funcționarilor publici să cumuleze pensia cu salariul. Astfel, mii de medici, profesori, actori, contabili, secretari, maiștri și femei de serviciu care lucrează în sectorul public ar risca să fie concediați.
Totuși, medicii care doresc să-și continue activitatea pot lucra în spitale private și să primească pensia în paralel. În schimb, conform ordonanței, aceștia nu ar mai putea activa în sectorul public, nici măcar în unitățile sanitare unde există deficit de personal. Astfel, până la ocuparea posturilor eliberate, volumul de muncă pentru cei rămași va fi mult mai mare.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, țara noastră are un deficit de 8.000 de doctori. 92% dintre cei 73.000 de medici care profesează în România sunt în mediul urban, peste jumătate dintre ei lucrând în București și alte 5 județe – Iași, Mureș, Cluj, Timiș și Dolj.