- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Valabilitatea permisului de conducere se modifică! Ce se întâmplă în cazul șoferilor în vârstă

21 Nov, 09:47 • Fundeanu Madalina
Parlamentarii intenționează să majoreze perioada de valabilitate a permiselor de conducere. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent.
Valabilitatea permisului de conducere se modifică! Ce se întâmplă în cazul șoferilor în vârstă

Parlamentarii intenționează să majoreze perioada de valabilitate a permiselor de conducere de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, parlamentarii dorind să majoreze valabilitatea acestor documente de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Se schimbă valabilitatea permisului de conducere

Șoferii care au minimum 70 de ani vor preschimba documentul, cu controalele medicale obligatorii aferente, la 5 ani, iar conducătorii auto de peste 80 de ani vor fi testați din doi în doi ani. Inițiatorii proiectului sunt de părere că aceste măsuri vor duce la reducerea incidentelor din trafic.

Te-ar mai putea interesa și: Mircea Geoană își anunță indirect candidatura la prezidențiale! Mesajul subtil transmis prin intermediul noii sale cărți

permis de conducere
permis de conducere

Pe de altă parte, datele oficiale arată că doar în 6% dintre accidentele din România au fost implicați șoferi cu vârste peste 70 de ani. Pentru a fi pus în aplicare, proiectul trebuie mai întâi aprobat și publicat apoi în Monitorul Oficial.

Ministerul Afacerilor Interne, la sfârşitul anului 2022, a transmis următorul comunicat:

„În urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că în perioada decembrie 2022 -februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel naţional, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 -februarie 2013″.

Din acest comunicat reiese faptul că urmează o perioadă foarte încărcată din punct de vedere al numărului de persoane care doresc să reînnoiască documentul.

Anual obţin acest permis auto în jur de 325.000 persoane, ceea ce înseamnă că la cele 450.000 de documente pe care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să le prelucreze, se mai adaugă un număr aproximativ de 81.000 de permise noi care trebuie să fie prelucrate şi eliberate.

Acest lucru a provocat stres major atât pentru angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din toată ţara din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie să le prelucreze, potrivit sursei citate.

Vezi mai multe știri: Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei după majorarea salariului minim. Suma pe care o vor plăti pentru CASS