- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vânzarea antibioticelor va deveni o problemă și mai mare. Ministrul Sănătății: „Să aibă un regim de eliberare care să le facă greu accesibile”

28 Mar, 18:40 • Bumbeneci Diana
Ministrul Sănătății vrea să îngreuneze vânzarea antibioticelor. Pentru a evita criza din farmacii, oficialul se gândește la noi restricții dure.
Vânzarea antibioticelor va deveni o problemă și mai mare. Ministrul Sănătății: „Să aibă un regim de eliberare care să le facă greu accesibile”

Ministrul Sănătății vrea să îngreuneze vânzarea antibioticelor. Alexandru Rafila se gândește să implementeze mai multe reguli și un set de măsuri pentru a limita crizele din farmacii, potrivit ziare.com.

Antibioticele nu vor mai fi așa ușor de cumpărat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat marți, 28 martie, că se gândește „foarte serios” la o reglementare așa încât antibioticele să nu mai poată fi eliberate. Acesta susține că noile reguli vor face ca medicamentele să nu mai fie eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.

Vezi și: Criză de medicamente pentru infecții respiratorii în Europa. România, în topul țărilor care au de suferit

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă.Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fie eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În momentul de față, potrivit sursei citate, țara noastră se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Te mai poate interesa și: Medicamentele viitorului. Tratamente împotriva cancerului, realizate din roșii și cartofi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult