- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea zilei! Mai multe domenii de activitate vor fi scutite de impozit

02 Jun, 17:39 • Stefan Simion
Scutirea de impozit pe venit aplicabilă IT-iștilor va fi extinsă. Acest lucru se aplică începând din iunie 2023.
Vestea zilei! Mai multe domenii de activitate vor fi scutite de impozit

Modificările sunt prevăzute în Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2023, semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor. Actul normativ înlocuiește, cu unele modificări, normele anterioare ale scutirii de impozitul pe venit pentru IT-iști, intrate în vigoare în ianuarie 2023).

Care sunt principalele noutăți legate de impozit

1. Extinderea domeniilor acoperite: S-a introdus o listă concretă de activități acceptate pentru compartimentele specializate în care se află posturile de IT-iști.

Conform noilor reguli, postul sau posturile vizate trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului:

– tehnologia informației și a comunicațiilor,

– inteligență artificială și tehnologii digitale emergente,

– administrare fiscală în format electronic,

– baze de date,

– servicii de e-guvernare și transformare digitală.

Altfel spus, acest lucru înseamnă, în esență, o extindere a domeniilor de activitate acoperite de facilitate.

Citește și: Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

2. Scutirea de impozit se aplică și salariaților din instituțiile publice locale.

Din ianuarie 2023 s-a stabilit că scutirea de impozit este valabilă și pentru IT-iștii de la stat, însă aceasta viza numai salariații din instituțiile publice centrale. Noile reguli extind facilitatea pentru a acoperi și IT-iștii din instituțiile publice locale.

„Instituții publice locale” reprezintă o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

Referitor la competențele și atribuțiile specifice postului, pentru IT-iștii de la stat se prevede, mai nou, că acestea pot figura și în alte acte juridice ce prevăd atribuțiile de serviciu ale salariaților, în afară de fișa postului. Totodată, se prevede că posturile IT-iștilor pot face parte și din categoria celor înființate în afara organigramei instituțiilor publice centrale și locale.

3. Facilitatea se poate aplica și salariaților delegați.

O altă schimbare notabilă se referă la actele în baza cărora se desfășoară activitatea de creare de programe pentru calculator. Pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit, precizează Avocatnet.

Vezi și: Se confirmă inaugurarea primului tronson din A0. Când ar putea fi gata lotul de 19 km

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult