- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru cultivatorii de căpșune! UDMR a aprobat un sprijin financiar de 10.000 lei/hectar. Ce prevede proiectul de lege

07 Jun, 20:51 • Constantin Cristina
Cultivatorii de căpșune vor beneficia de un sprijin financiar de 10.000 de lei/hectar. Iată ce condiții trebuie să respecte beneficiarii.
Vești bune pentru cultivatorii de căpșune! UDMR a aprobat un sprijin financiar de 10.000 lei/hectar. Ce prevede proiectul de lege

UDMR a elaborat un proiect de lege destinat cultivatorilor de căpșune prin care oferă un sprijin financiar de 10.000 de lei/hectar, a informat digi24.ro.

Citește și: Agricultorii care vindeau legume pline cu chimicale rup tăcerea și reacționează în fața acuzațiilor. „Oamenii trebuie să cumpere cu încredere”

Vești bune pentru cultivatorii de căpșune! UDMR a aprobat un sprijin financiar de 10.000 lei/hectar. Ce prevede proiectul de lege

Proiectul a fost depus miercuri în Parlament. Magyar Lóránd, deputatul UDMR din județul Satu Mare, este unul dintre inițiatorii acestui proiect și a spus că agricultorii de căpșune au suferit discriminări, deoarece nu au fost incluși nici în categoria de fructe și nici în cea de legume, cu privire la schemele de ajutor de minimis.

Proiectul vizează producătorii de căpșune care își desfășoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice și cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpșune pe o suprafață de cel puțin 0,3 hectare sau pe o suprafață destinată cultivării în spații protejate de cel puțin 500 mp.

De asemenea, o altă condiție care trebuie respectată este obținerea producției de cel puțin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafețe și comercializarea de cel puțin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

căpșune
căpșune

„Producția de căpșune are o importanță semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci și în multe părți ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerțul local și implicit contribuie la dezvoltare rurală. Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpșune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susținerea acestui sector vital. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în anul 2021 la nivelul întregii țării s-au înființat căpșuni pe o suprafață de doar circa 2.000 ha. Statisticile arată că tendința de scădere a producției de căpșune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani”, a declarat deputatul UDMR din județul Satu Mare, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Deputatul a mai spus că în 2016 s-a obținut o producție de 23.000 de tone de căpșune pe 2.700 de hectare, iar în 2021 doar 18,5 mii de tone de aceste fructe pe aproape 2.000 de hectare, în ciuda faptului că, România importă căpșuni din străinătate, mai ales din Grecia, Turcia și Bulgaria.

Alte articole: APIA pregătește noi subvenții pentru fermieri! Leafa primită de agricultori și data până când pot depune cererile pentru subvenții