- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești uluitoare pentru români! Anii de pensie se pot cumpăra în rate. Care sunt procedurile

09 May, 22:05 • Constantin Cristina
Noutatea la cumpărarea de vechime a anilor de pensie. Vechimea se poate plăti în rate. Iată metoda pe care o pot aplica pensionarii pentru a intra în posesia anilor de vechime.
Vești uluitoare pentru români! Anii de pensie se pot cumpăra în rate. Care sunt procedurile

Românii pot cumpăra și în acest an vechime în muncă pentru pensie, iar noutatea este că pot face acest lucru și în rate. Anunțul oficial a fost făcut de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a informat ziare.com.

Citește și: Anumiți români pot cere recalcularea pensiei. Care sunt actele necesare

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Vești uluitoare pentru români! Anii de pensie se pot cumpăra în rate

În prezent, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, iar valoarea contractelor încheiate ajung la 335 de milioane de lei. Data limită până când românii își pot cumpăra anii de vechime este 31 august 2023.

se cumpără anii de vechime la pensie
se cumpără anii de vechime la pensie

Exemplu de calcul pentru a cumpăra un an de vechime în muncă:

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie plătit 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, este nevoie de un an, atunci se va plăti 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Pentru cinci ani de vechime în muncă, atunci suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro), bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

Cei care sunt adepții acestei proceduri au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, fiind singura soluție pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020.Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în data de 31.08.2023.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Alte articole: Tăierea pensiilor speciale?! Kelemen Hunor, declarații de ultimă oră „Trebuie analizată şi, sigur, dacă această propunere este fezabilă, se poate discuta, nu neg acest lucru”