- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești uriașe! Momentul mult așteptat de români. Prețurile caselor încep să scadă masiv

21 Mar, 23:41 • Constantin Cristina
A sosit momentul mult așteptat de toți oamenii care abia așteptau să achiziționeze locuințe, după ani întregi în care prețul caselor a urcat drastic.
Vești uriașe! Momentul mult așteptat de români. Prețurile caselor încep să scadă masiv

Vești uriașe! Cine este nerăbdător să achiziționeze locuințe curând, o poate face. Prețurile au început să scadă, după ce, ani de zile, acestea au urcat masiv, a relatat zf.ro.

Scăderea este resimțită la nivel global, conform celor mai recente date. Două treimi din țările care fac parte din OECD au remarcat scăderi drastice în ceea ce privește costurile caselor, a scris The World Economic Forum.

Citește și: Vești bune de la ANRE: scad prețurile facturilor la energie pentru români

Scad masiv prețurile locuințelor

Factorul principal care determină evoluția prețurilor este rata dobânzii, dar și deciziile băncilor de a o majora sau nu, care totodată influențează măririle salariale ale populației.

De exemplu, Rezerva Federală a mărit, în Statele Unite, dobânda-cheie la 4,5-4,75% de la 0 în urmă cu un an, reprezentând cea mai rapidă creștere a ratelor din ultimii zeci de ani.

Înainte de această creștere, ratele se aflau într-o zonă de scădere. Creșterea cererii de locuințe se datorează ratelor mai mici, prin care se reduce și costul de împrumut pentru finanțarea achiziționării unei case.

scad prețurile locuințelor
scad prețurile locuințelor

În schimb, în prezent, situația nu mai sta chiar așa. Pentru că tarifele caselor scad, rata ipotecară crește cu 100 de dolari pentru cine dorește o casă, iar cât mai mulți doritori pot fi afectați. Însă, acest lucru poate fi ținut sub control de băncile centrale care ele decid dacă majorează ratele pentru a ține din scurt inflația, a precizat sursa citată.

Conform celor mai recente date ale FMI privind perspectivele economice mondiale, inflaţia se va diminua sub nivelul din 2022 pentru 85% dintre ţări. Instituţia se aşteaptă ca inflaţia la nivel global să scadă în acest an până aproape de 6,5% de la 9% în 2022. De asemenea, o nouă diminuare este aşteptată şi în 2024.

Alte articole: Scad prețurile apartamentelor! Metrul pătrat la 1.600 de euro. Când se va regla piața imobiliarelor