IT&C

6 nume romanesti in topul celor mai dinamice companii de tehnologie din regiune

25 octombrie 2012, ora 12:03, autor(i): Raluca Abrihan 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
top tehno.jpg
6 companii romanesti sunt prezente in topul Deloitte CE Technology Fast 50 din acest an, primul loc din clasament fiind ocupat de una dintre acestea.

In clasament sunt prezent 8 tari: Estonia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Serbia ai Slovacia. Dintre acestea, Polonia are cea mai buna reprezentare, cu 27 de companii, fiind urmata de Ungaria (8) ai Romania (6).

Pentru al doilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1, cu o rata record de createre a veniturilor (17.323%, calculata ca medie pe ultimii cinci ani), in timp ce TeamNet International debuteaza in categoria dedicata companiilor de dimensiuni mari (Big 5), ceea ce reprezinta o premiera pentru industria locala de tehnologie.

Aflat la a 13-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2007-2011). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale, sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa fie controlate de antreprenori locali si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Pe langa categoria principala, Deloitte recompenseaza si companiile de tehnologie care se afirma rapid categoria Rising Stars, pentru firme ce nu indeplinesc criteriul activitatii de minimum cinci ani si care raporteaza venituri anuale mai mici. Incepand cu editia din 2010, o noua categorie a fost introdusa Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro) care inregistreaza in continuare cresteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de crestere ale companiilor din pozitiile de top ale Fast 50.

Lista finalistelor din Romania din acest an este formata din: Vola.ro S.R.L. (locul 1, din Bucuresti, cu o crestere de 17.323% a veniturilor in perioada 2007-2011), SmartTel S.A. (locul 14, Bucuresti, +894%), TeamNet International S.A. (locul 16, Bucuresti, +870%), Crys Computers S.R.L. (locul 25, Bucuresti, +597%), Accesa (locul 28, Cluj-Napoca, +501%) si Ingenio Software S.R.L. (locul 43, Bucuresti, +264%).

Uitandu-ne la rezultate in contextul celor cinci ani de cand Romania participa la acest program, remarcam ca cea mai mare parte a finalistelor noastre ocupa din nou locuri in prima parte a clasamentului, o situatie comparabila cu anul 2010, cand Romania a avut cea mai buna reprezentare (7 companii), spune Alina Mirea, partener audit in cadrul Deloitte Romania

Pe de alta parte, rezultatele pe 2012 pot fi etichetate ca fiind cele mai bune din istoria clasamentului pentru industria romaneasca de tehnologie, tinand cont de performanta companiilor care au fost prezente in top si la editiile anterioare, dar si de cele trei companii nou-intrate. in plus, cu o crestere medie de 3.408%, finalistele noastre se situeaza cu mult peste media clasamentului per ansamblu, iar Romania ocupa acum locul 3 in regiune ca reprezentare, dupa Polonia si Ungaria, a mai adaugat Alina Mirea.Cresterea medie a companiilor din clasament a scazut usor anul acesta la 1.026%, fata de 1.068% in 2011.

Companiile dezvoltatoare de solutii software domina topul (27 companii), fiind urmate de Internet (17). Firmele cu activitati pe Internet au cea mai mare prezenta in celelalte doua categorii ale clasamentului - Rising Stars (4 din 10) si Big 5 (3 din 5).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 05:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter