IT&C

Afacerile OTE in Romania: Romtelecom scade cu 11,8%, Cosmote trece pe crestere (Update 1)

10 noiembrie 2011, ora 11:46 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
romtelecom cosmote deutsche telekom.jpg
Romtelecom a inregistrat in trimestrul al treilea din 2011 venituri de 160 milioane de euro, in scadere cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fata de trimestrul anterior, veniturile Romtelecom Romania au inregistrat o scadere de 3,6%.

Oficialii Romtelecom pun scaderea de venituri pe ofertele din ce in ce mai competitive lansate pe piata de catre operatori, dar si pe o modificare a politicilor contabile.

"Stituatia economica generala este incerta, operatorii de telecomunicatii reactionand prin oferte indraznete.Romtelecom a inregistrat o scadere in venituri de 3,6% in trimestrul 3 fata de trimestrul al doilea din 2011, in timp ce numarul de linii de voce a scazut cu numai 1% (1,23) in trimestrul 3 fata de cel anterior din 2011", a declarat Anastasios Tzoulas, director executiv financiar al Romtelecom."Aceasta scadere a veniturilor a fost insa partial generata de o modificare a politicilor contabile de recunoastere a veniturilor anticipate si de o schimbare in politicile comerciale. Daca excludem acesti doi factori, veniturile similare au scazut cu 0,26%, rezultat aproape similiar cu cel din trimestrul anterior", a adaugat Tzoulas.

Baza de clienti de TV si internet broadband a Romtelecom a crescut in ultimul trimestru cu aproximativ 17% si, respectiv, 20% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

La de 30 septembrie, numarul de unitati generatoare de venit (RGU, definite ca abonamente de voce, internet si TV) a crescut cu 5,3% fata de anul anterior, ajungand la aproape 4,9 milioane.

Totodata, subsidiara NextGen a continuat sa castige cota de piata, atat prin crestere organica cat si prin achizitii, numarul de unitati generatoare de venit crescand cu 40% fata de trimestrul similar al anului trecut, potrivit reprezentantilor Romtelecom.

La nivelul primelor noua luni ale anului, veniturile Romtelecom au scazut cu 9,9% fata de perioada similara a anului trecut, pana la nivelul de 492,5 milioane euro.

Cosmote trece pe crestere

Veniturile Cosmote Romania au inregistrat o crestere de 2,6% in trimestrul al treilea al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 120,6 milioane de euro. Profitul operational inregistrat inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari s-a ridicat la 29,5 milioane de euro, in crestere cu 26,6% fata de perioada similara a anului trecut.

Numarul total de clienti ai Cosmote Romania, inclusiv Zapp, a fost de 6,5 milioane la sfarsitul lunii septembrie 2011, dintre care 22,8% abonati. Numarul clientilor Cosmote este cu 100.000 (1,5%) mai putini decat la 30 iunie si cu 600.000 (8,5%) mai putini decat in urma cu 12 luni.

Dintre cei 6,5 milioane de clienti, 22,8% erau abonati, cifra in crestere. Drept urmare, veniturile din servicii ale Cosmote Romania au crescut cu 7% in trimestrul al treilea comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut.

Venitul mediu pe utilizator s-a ridicat in trimestrul al treilea al anului la 5,4 euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

La nivelul primelor noua luni ale anului veniturile Cosmote Romania au inregistrat o scadere de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 341,9 milioane euro.

Cifrele detaliate pot fi consultate in raportul financiar al grupului elen OTE, actionarul majoritar al celor doua companii.

Afacerile Deutsche Telekom in Romania au scazut cu 9% in primele 9 luni (Articol initial)

10 noiembrie 2011, ora 10:42 
Cosmote si Romtelecom, companiile prin care DT e prezenta in Romania
Cosmote si Romtelecom, companiile prin care DT e prezenta in Romania
Afacerile grupului german Deutsche Telekom in Romania s-au ridicat la 799 milioane de euro in primele noua luni ale anului, in scadere cu 9% fata de perioada similara a anului trecut.

Grupul Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile operatorului elen OTE, ce detine in tara noastra pachetele majoritare de actiuni ale Romtelecom, Cosmote si Germanos.

La nivelul celui de-al treilea trimestru al anului, cele trei companii au inregistrat afaceri de 294 milioane de euro, mai mici cu 8,8% decat cele inregistrate in trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit raportului financiar publicat pe site-ul Deutsche Telekom.

In ceea ce priveste profitul operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizari (EBITDA), acesta s-a ridicat la 201 milioane de euro in primele noua luni ale anului, cu 6,1% mai putin decat in acelasi interval al anului trecut.Totusi, la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului a crescut usor, cu 1,4%, pana la nivelul de 71 milioane de euro.

Compania avea la 30 septembrie 2,5 milioane de clienti de telefonie fixa (prin Romtelecom), cu 100.000 mai putini (3,8%) mai putini atat fata de trimestrul precedent cat si fata de aceeasi data a anului trecut.

Pe segmentul Internetului broadband, numarul clientilor se ridica la 30 septembrie la 1,1 milioane, la acelasi nivel cu trimestrul precedent dar cu 200.000 (22,2%) mai multi decat in 30 septembrie 2010.

Pe segmentul mobil compania avea la 30 septembrie 6,5 milioane de clienti (prin Cosmote), cu 100.000 (1,5%) mai putini decat la 30 iunie si cu 600.000 (8,5%) mai putini decat in urma cu 12 luni.

Potrivit datelor publicate in raportul compaiei, compania a pierdut de la inceputul anului 4,4% din baza de clienti de telefonie fixa de la nivelul Europei, iar 90% din pierderile de pe acest segment sunt generate de pietele din Romania, Grecia si Ungaria.Deutsche Telekom pune pierderile de clienti pe acest segment din Romania si Grecia pe seama situatiei economice precare, care a dus la presiuni competitive din ce in ce mai mari.

Totodata, raportul financiar al DT releva daptul ca baza de clienti de cartele prepay a scazut in Romania, insa acest lucru se datoreaza in principal deazctivarii utilizatorilor inactivi, si doar in al doilea rand dificultatilor economice de pe piata locala.

Totusi, "situatia economica din Europa ramane tensionata. In Grecia si Romania in particular, asteptam ca situatia economica sa ramana critica in acest an", se mai arata in raportul Deutsche Telekom.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 19:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter