- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ascenta introduce un sistem de management pentru industria carnii

07 Jul, 11:57 • Redactia DailyBusiness
Ascenta, divizia de consultanta IT a Softwin, a incheiat un parteneriat cu producatorul norvegian de software Scase, prin care compania romaneasca a introdus pe piata autohtona solutii de implementare si urmarire a proceselor de productie si asigurare a trasabilitatii pentru companiile din industria carnii.
Ascenta introduce un sistem de management pentru industria carnii

Oficialii Ascenta estimeaza ca pana la sfarsitul anului sa incheie cel putin cinci contracte cu producatori locali din industria carnii. Investitia unei companii intr-o astfel de solutie este recuperata intr-o perioada ce se intinde intre sase luni si un an. Oficialii Ascenta nu au precizat pana la cat se poate ridica costul de implementare a unei astfel de solutii.

Sistemul Scase „Food Merit” ce va fi implementat de Ascenta cuprinde atat componente software, cat si hardware si permite colectarea tuturor informatiilor referitoare la activitatea de productie si procesare, au transmis luni oficialii Ascenta.

Solutiile asigura componenta de planificare si executie a productiei, cresterea randamentului fabricii, evidentierea diferitelor costuri, costurile finale de produs si minimizarea pierderilor prin implementarea retetelor de transare si re-asamblare. Totodata, Scase asigura un sistem de trasabilitate, inclusiv sisteme de etichetare interna si externa cu coduri de bare.

Normele europene privind trasabilitatea in industria alimentara din Romania au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, insa termenul limita privind complianta cu aceste reglementari a fost amanat de la inceputul lui 2008 pana la inceputul lui 2009.

„Orice companie romaneasca ce utilizeaza sistemul Scase poate fi sigura ca sistemul de gestiune, inventariere si etichetare sunt conforme cu cerintele europene”, a declarat Ohle Dahl, sales&maketing manager al Scase.

„Nu numai Uniunea Europeana solicita sisteme de trasabilitate; in Europa, marile retele de retail cer furnizorilor de produse alimentare posibilitatea auditarii la distanta a trasabilitatii. Este de asteptat ca, incepand din 2009, aceste cerinte sa apara si in Romania”, a spus la randul sau Florian Enea, emerging market manager al Ascenta.

Industria romaneasca a producatorilor si procesatorilor de carne cuprinde peste 500 de companii iar primele 10 dintre ele detin circa 40% din piata. Solutiile Scase se adreseaza acelor producatori care au investit in linii automatizate de productie si care au nevoie acum de planificare, organizare si control.