IT&C

Atacurile informatice asupra institutiilor, din ce in ce mai mai agresive

28 martie 2013, ora 15:26, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Hakerii.jpg
Ultimii ani au fost marcati de cresterea numarului de atacuri de tip distributed denial of service (DdoS) asupra unui numar larg de institutii, fie ca forma de protest, fie ca mecanism de scoatere a acestora de pe Internet. Aceste atacuri devin insa din ce in ce mai agresive si afecteaza o parte din ce in ce mai mare a Internetului.

Bitdefender arata ca cel mai nou incident de securitate vizeaza Spamhaus, o organizatie olandeza care se ocupa cu mentinerea de liste cu organizatii si indivizi ce trimit mesaje nesolicitate.

Atacul asupra Spamhaus a fost considerat ca fiind unul dintre cele mai agresive campanii DDoS din istorie si promovat de unii experti ca fiind incidentul care a incetinit internetul la nivel global.

Atacul DDoS e o actiune coordonata, in care un numar semnificativ de calculatoare infectate initiaza conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacitatile lor maxime de procesare si a le mentine indisponibile pentru o perioada de timp. In tot acest interval, utilizatorii legitimi care incearca sa acceseze resursele atacate nu vor putea fi serviti.Aceste atacuri se bazeaza pe trimiterea unei cantitati uriase de informatii catre serverele atacate, cantitate care a fost estimata de SpamHaus ca depasind 300 de gigabiti pe secunda.

Bitdefender arata ca atacurile de tip DDoS nu aglomereaza doar serverele vizate, ci si retelele de Internet care conduc aceste date catre tinta, iar in functie de zona geografica in care va aflati, efectele pot sau nu sa fie resimtite.

Mai afecteaza pe cineva atacul asupra SpamHaus?

Serviciile oferite de SpamHaus sunt folosite de milioane de clienti, incepand de la companii care ofera servicii de e-mail, utilizatori corporate care agrega listele SpamHaus pentru propriile servere de mail, pana la guverne si servicii militare. Scoaterea temporara a SpamHaus de pe internet produce intarzieri in livrarea mesajelor de tip e-mail si poate duce la cresterea numarului de mesaje spam care in mod normal ar fi blocate de SpamHaus, spun oficialii producatorului de solutii de securitate informatica.

Conform acestora, atacul e declansat de un grup organizat care se ocupa cu trimiterea mesajelor spam. Acest grup protesteaza impotriva faptului ca SpamHaus decide ce e legitim sau nu pe Internet si le blocheaza activitatea.

Un atac de asemenea proportii ar duce la prabusirea imediata a unui serviciu obisnuit, ceea ce demonstreaza fragilitatea Internetului si aduce in prim-plan o faptul ca atacatorii informatici pot declansa un atac asupra unor infrastructuri critice daca au resursele necesare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 12:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter