- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Au trecut 6 luni de la aparitia tabletei PC: Cum arata razboiul producatorilor si cine ar putea detrona iPad-ul lui Apple

29 Sep, 20:05 • emanuel.ceciu
Pe o piata ce va creste de sase ori pana in 2014, pana la 46 de milioane unitati comercializate fata de 7,6 milioane anul acesta, jucatori precum HP, Samsung, Sharp, Research in Motion sau Toshiba se pregatesc sa anunte "la foc automat" noi tablete PC. Va reusi Apple, cea care a dat startul pe aceasta piata, sa faca fata concurentei?
Au trecut 6 luni de la aparitia tabletei PC: Cum arata razboiul producatorilor si cine ar putea detrona iPad-ul lui Apple

Apple a reusit „sa ia fata” concurentilor lansand prima tableta PC din lume, in aprilie. In primele 80 de zile de la lansare, compania americana a vandut 3 milioane de bucati. Barclays Capital estimeaza ca Apple va vinde circa 20 de milioane de iPad-uri in 2011. Compania de cercetare iSuppli estimeaza ca iPad-ul va avea o cota de piata de 74% in 2010, aceasta urmand sa coboare la 70% in 2011 si la 62% in 2012, pe masura ce tot mai multi concurenti vor intra pe piata.
[gallery:178]
Tot iSuppli estimeaza ca cei mai puternici concurenti ai iPad vor fi produse create de HP, Dell si Lenovo, insa chiar si produsele acestora nu vor reprezenta un pericol real pentru Apple decat abia in 2011. In acest timp, Apple se va putea dezvolta „in voie” pe o piata dominata categoric.

Succesul tabletelor PC va depinde de o varietate mare de factori, insa mai departe de capacitatile tehnice va conta in primul rand calitatea continutului. O companie ce va putea oferi continut divers, cum ar fi muzica, e-book-uri, jocuri si video, asigurate de surse externe companiei (parteneriate sau dezvoltatori independenti), va avea de castigat pe termen lung pe aceasta piata.

Companiile producatoare de animatie au inregistrat in ultima perioada cresteri ale valorii actiunilor, datorita parteneriatelor incheiate cu producatorii de tablete PC, care cer continut nou si interesant.

Pe de alta parte, pentru a cuceri segmentul business, accentul se pune atat pe aplicatii eficiente cat si pe superioritatea hardware-ului.

Factorul Flash

Peste 70% din videoclipurile online folosesc Flash, in prezent. Spre deosebire de iPad, majoritatea tabletelor enumerate mai sus vor avea suport pentru tehnologia Adobe Flash, o platforma multimedia care adauga animatie si interactivitate paginilor web.

Pariind pe faptul ca Flash este o tehnologie in declin, Apple a ales sa ofere suport tehnologiei concurente HTML5, o versiune noua a limbajului standard folosit pentru a descrie continutul si aspectele vizuale ale paginilor web.

Recent insa, Apple a declarat ca va permite dezvoltatorilor sa foloseasca Flash pentru a crea aplicatii, desi userii tot nu vor putea sa vizualizeze continutul de pe web care include aceasta tehnologie.

Dupa ce a cucerit piata consumatorilor persoane fizice, Apple incearca in prezent sa intre in forta si pe segmentul corporate, unde RIM si Cisco sunt doi jucatori cu prezenta puternica.

Ce produse concureaza cu iPad

Piata din Romania nu a reusit inca sa aduca pe cai oficiale iPad, acesta putand fi totusi achizitionat de la retaileri. eMag, de exemplu, vanduse in doua luni, pana la finalul lui august, peste 400 de tablete marca Apple.

Tot pe piata locala a fost introdusa si tableta-telefon Dell Streak 3G, la pretul de 2.700 de lei.

Vazand popularitatea in crestere a acestora, si alti producatori traditionali de PC-uri sau electronice pregatesc lansari similare.

Astfel, Samsung va lansa pana la finalul anului Galaxy Tab, o tableta cu ecran de 7 inci ce va rula sistemul de operare Android 2.2 (Froyo), va avea un procesor Cortex A8 de 1 GHz si 16 GB memorie incorporata. Greutatea tabletei va fi la jumatate fata de cea a concurentului iPad.

Bateria va permite rularea de video pana la 7 ore. Tableta va avea si suport pentru Flash, lucru absent in cazul produselor Apple.

Produsul va avea o camera de 3MP pe verso, ce va si putea filma HD, iar pe fata va avea o camera cu rezolutia de 1,3MP pentru video-chat.

Pentru continut, Samsung colaboreaza cu mai multe companii de entertainment, precum MTV, NBC, Warner si altii.

Intr-o miscare interesanta, considerata de unii ca fiind o strategie mascata de marketing, pe YouTube a aparut un prototip al unei viitoare tablete a companiei HP, denumita Slate.

Aceasta are o camera de 3 MP, slot pentru card SD precum si un buton care activeaza tastatura touch-screen. Pe latura superioara, gadgetul are un buton pentru volumul sonorului, un port USB precum si un buton de resetare si „home”. Tableta ruleaza Windows 7, avand ca data presupusa a lansarii prima parte a lui 2011.

Research in Motion, producatorul BlackBerry, a prezentat luni propria tableta, BlackBerry PlayBook, destinata in special mediului business.

PlayBook are un ecran de 7 inci 16:9 si analistii sunt de parere ca RIM a realizat o tableta care arata chiar foarte bine. Rezolutia ecranului este de 1024 X 600 pixeli. Tableta nu poate fi deschisa pentru ca bateria sa fie inlocuita. Grosimea ei este de 9,7 mm. Prima versiune a ei nu va veni cu suport 3G/4G, putandu-se conecta la Internet doar prin Wi-Fi.

Oficialii BlackBerry nu au precizat pretul acesteia, spunand doar ca va fi lansata „in prima parte a anului 2011”.

Compania japoneza Sharp a anuntat ca va lansa doua tablete de 5,5, respectiv 10,8 inci, sub numele de „Galapagos”, in luna decembrie. Ambele tablete vor rula sistemul de operare Android si se vor putea conecta la Internet prin Wi-Fi. Ambele modele au ecran LCD color si vor fi disponibile in culorile rosu, argintiu si negru.

Producatorul din Coreea de Sud LG Electronics va lansa in ultimul trimestru al acestui an o tableta PC ce va rula pe sistemul de operare Android. Oficialii LG au declarat in august, foarte convinsi, ca „tableta va fi mult mai buna decat iPad-ul Apple. Va fi extrem de productiva, cu focus pe editare video si text, precum si capacitati multimedia deosebite”.

Compania japoneza Toshiba a prezentat propria tableta PC cu ecran de 10,1 inci, PC Folio 100, care va fi targetata pe pietele din Europa si China.

Pe langa aceste companii, mai pregatesc tablete PC si Microsoft sau compania telecom din Taiwan, KT.

Ce parere aveti de tabletele PC ce urmeaza a fi lansate pe piata? Care credeti ca are cel mai mare potential?