- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

BitDefender: Numarul atacurilor informatice va creste semnificativ in 2010

08 Feb, 11:08 • Redactia DailyBusiness
BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate, estimeaza ca in 2010 numarul amenintarilor informatice va creste semnificativ, odata cu raspandirea accesului la Internet, in comparatie cu 2009, cand atacurile informatice au sporit de aproape 5 ori.
BitDefender: Numarul atacurilor informatice va creste semnificativ in 2010

„In 2009 am asistat in Romania la o crestere de aproximativ 400% a atacurilor informatice comparativ cu 2008, iar Conficker a fost de departe amenintarea cea mai raspandita pe calculatoarele romanilor”, au spus reprezentantii BitDefender.

Si in 2010, infractorii cibernetici vor profita prin diverse metode de
vulnerabilitatile din sistemele de operare, dispozitivele mobile si retelele companiilor.

BitDefender estimeaza ca spamul trimis prin botneti va fi in centrul amenintarilor informatice in 2010. De asemenea, numarul atacurilor de tip distributed denial-of-service va creste semnificativ.

Majoritatea aplicatiilor malitioase au ca scop obtinerea de venituri
financiare in mod ilicit. BitDefender estimeaza ca anul 2010 va aduce o crestere in numarul atacurilor cu malware, in special aplicatii adware si solutii antivirus false. De asemenea numarul fisierelor de tip rootkit, viermi, care se raspandesc prin email, instant messaging si protocoale peer-to-peer va creste.

Totodata retelele de socializare vor deveni printre cei mai importanti vectori de infectare in 2010 odata cu cresterea numarului de utilizatori, precum si a popularitatii de care se bucura acestea. Incercarile de spam si phishing cu scopul de a obtine date personale sau parole care se indreapta catre utilizatorii acestor site-uri vor fi in continua crestere.

Nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decat versiunile precedente. Totusi, prin trecerea utilizatorilor de la XP si Vista la Windows 7, autorii de malware isi vor concentra eforturile in gasirea de vulnerabilitati si brese in sistemul de operare.

Utilizatorii sistemului de operare Apple MacOS X sunt de asemenea sfatuiti sa adopte o versiune antimalware pentru a evita infectarea. In afara de spam-ul uzual si incercarile de phishing care sunt independente de platforma folosita si care tintesc orice utilizator de PC conectat la internet, adoptarea de catre Apple a platformei hardware Intel va oferi noi
oportunitati atacatorilor care scriu malware pentru platforma Windows.

Ultima versiune iPhone cu tehnologie 3G, respectiv 3GS, a adus o crestere a numarului de utilizatori iPhone in 2009. Multi utilizatori de iPhone modifica sistemul de operare pentru a putea instala aplicatii de la terti, o procedura numita jailbreaking. Modificarea sistemului de operare implica activarea serviciului SSH cu parola implicita si acces root. BitDefender estimeaza ca 2010 va aduce noi amenintari informatice care se vor axa pe
platformele mobile, in special viermi si troieni pentru furt de parole.

Pe de alta parte utilizatorii de platforme Android si Maemo vor intampina mai putine probleme. Deoarece prezenta lor pe piata este mai mica in comparatie cu Windows Mobile, Symbian si iPhone OS, BitDefender estimeaza ca autorii de malware nu isi vor concentra momentan eforturile pentru a gasi vulnerabilitati in cadrul platformelor respective.

Nici amenintarile pentru segmentul enterprise nu vor fi mai putine. Microsoft Windows Server 2008 R2 Hyper-V si tehnologiile de virtualizare VMWare vSphere au deschis noi oportunitati pentru companiile mici si mijlocii. Posibilitatile de instalare a mai multor servere virtuale pe un singur server real au redus drastic costurile de achizitie si intretinere.

In 2010, atacatorii vor cauta vulnerabilitati in software care le vor
permite sa preia controlul asupra hypervisor-ului, si implicit, asupra tuturor masinilor virtuale ce ruleaza sub acesta.

Serviciile cloud computing sunt de asemenea foarte populare. Tehnologiile Cloud pastreaza si proceseaza cantitati semnificative de informatie confidentiala, fie ca este vorba de mesaje e-mail sau de stocare a informatiilor si backup. BitDefender estimeaza ca atacatorii isi vor concentra atentia in 2010 catre aceste infrastructuri pentru a prelua controlul sau pentru a limita accesul la resurse cloud computing.

Nici netbook-urile si PDA-urile nu vor scapa atacurilor informatice in mediul business, deoarece ele devin tot mai populare. Din cauza faptului ca netbook-urile nu sunt echipate cu dispozitive de criptare hardware si software si nici nu pot fi controlate de la distanta (pentru a sterge HDD-ul in caz de furt sau pierdere), informatiile importante stocate pe acestea pot ajunge in mainile infractorilor cibernetici.

Pentru siguranta utilizatorilor, BitDefender recomanda acestora sa descarce, sa instaleze si sa actualizeze o suita de securitate antimalware care sa ofere protectia antivirus, antispam , antiphishing si modul firewall, precum si sa manifeste atentie atunci cand deschid fisiere primite de la persoane necunoscute.