- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce chirii platesc operatorii telecom pentru a-si tine antenele pe cladirile Radiocom – Vodafone cel mai mult, RCS&RDS cel mai putin

19 Aug, 01:52 • emanuel.ceciu
Operatorii telecom platesc lunar Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), Radiocom, circa 370.000 de euro pentru gazduirea propriilor antene pe cladirile companiei de stat. Vodafone Romania plateste cel mai mult, conform SNR care a publicat aceste informatii in Monitorul Oficial. Vezi in articol cat plateste fiecare operator in parte.
Ce chirii platesc operatorii telecom pentru a-si tine antenele pe cladirile Radiocom - Vodafone cel mai mult, RCS&RDS cel mai putin

Informatiile au aparut in Monitorul Oficial, in corpul anuntului conform caruia SNR a contractat un credit de 10 mil. euro de la UniCredit Tiriac Bank, bani destinati achizitionarii de produse, lucrari si servicii auxiliare necesare realizarii proiectului WiMAX, castigat anterior de compania de stat.

Pe langa terenuri, SNR garanteaza si cu veniturile lunare primite din chirii de la operatorii telecom pentru gazduirea antenelor de transmisie ale acestora.

Reprezentanti ai SNR au spus ca operatorii telecom au antene pe mai multe cladiri ale companiei de stat, cele mai importante fiind cladirile Societatii Nationale de Radiocomunicatii din Bucuresti (Soseaua Oltenitei), Cluj (Strada Fagului), Iasi (Strada George Enescu) si Timisoara (Strada Aristide Demetriade).

Vodafone Romania a achitat in luna martie catre SNR suma de aproape 126.000 euro pentru chiria antenelor (spatiu tehnic si suport antene – n.r.). Orange Romania a platit in aceeasi luna 78.000 euro, iar Media Sat 63.000 euro.

Cosmote Romania a platit in luna martie 58.000 euro, iar cea mai mica suma a fost achitata de RCS&RDS – 41.000 euro.

Practic, daca contractele de inchiriere nu se modifica, Radicom primeste anual de la cei cinci operatori telecom circa 4,4 mil. euro. In 2009, SNR a inregistrat venituri de circa 79 mil. euro si pierderi de 5,4 mil. euro.

In tabelul SNR publicat pe Monitorul Oficial nu figureaza UPC Romania si nici compania Romtelecom.

Vodafone Romania nu a dorit sa comenteze informatiile. „Vodafone Romania are un contract de confidentialitate cu SNR si nu putem comenta”, a spus un reprezentant al operatorului.

Orange Romania nu a oferit de asemenea informatii suplimentare, subliniind doar ca „acea chirie mentionata in document se achita pentru amplasamentele de antene de pe mai multe sedii SNR, nu doar cel din Bucuresti”.

Imprumutul de 10 mil. euro contractat de SNR este pe o perioada de 2 ani, fondurile urmand sa fie utilizate, printre altele, pentru plata TVA, asigurarea unor lucrari de constructii si plata unor chirii aferente constructiei unei retele de comunicatii fara fir in standardul Woldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX).

WiMAX este un standard care permite furnizarea de servicii de acces la Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de pana la 65 kilometri, prin tehnologii fara fir.