- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

CES 2011 – anul masinilor-gadget, tabletelor si televizoarelor 3D conectate la Internet

04 Jan, 00:02 • emanuel.ceciu
Desi 2011 nu va fi anul "anunturilor traznet" la editia CES de peste cateva zile, targul din Las Vegas nu va duce lipsa de stralucire - masini echipate cu cele mai noi gadget-uri, pleiada de noi tablete sau televizoare 3D, toate se vor regasi in salile pline de expozanti si vizitatori. Vezi care vor fi cele mai importante dezvaluiri ale editiei din acest an.
CES 2011 - anul masinilor-gadget, tabletelor si televizoarelor 3D conectate la Internet

Anul acesta nu vor avea loc lansari „cruciale”, ce vor schimba mersul industriei, cum au fost in anii anteriori televizoarele 3D sau HDTV-ul. Acest lucru nu inseamna insa sub nicio forma ca editia CES din 2011, ce isi va deschide portile joi seara, va fi plictisitoare. Marile lansari vor avea in prim plan televizoarele conectate la Internet, telefoane cu sistem de operare Android sau tablete PC.

Steve Jobs va face un anunt la deschiderea targului din acest an, insa, pana in prezent, nu se cunoaste ce va contine cuvantarea sefului Apple. Speculatiile indica prezentarea iPad 2 sau lansarea unui iPhone sub brand Verizon.

Totodata, la CES, sectorul auto va fi mai bine marcat. Avand in vedere ca cele mai multe dintre gadgeturi sunt wireless, multe companii producatoare de automobile vor dori sa arate cum acestea pot fi integrate la bordul masinilor. Printre staruri se vor numara Ford sau Audi, directorii executivi ai celor doua companii urmand sa sustina conferinte la evenimentul CES 2011.

Multitudine de tablete PC

Trebuie sa va obisnuiti deja sa auziti si in acest an de faimoasele tablete PC, „isterie” pornita anul trecut de Apple, prin lansarea iPad-ului. De data aceasta insa, in lumina reflectoarelor vor sta principalii concurenti ai companiei americane, firme ce vor lansa tablete concurente, in principal cu sistem de operare Google Android. Compania ce detine cel mai mare motor de cautare pregateste Android 3.0, Honeycomb, sistem optimizat pentru tablete.

Lista de companii ce ar putea lansa sau prezenta tablete la CES este mare, si include atat companii cunoscute cat si firme mai mici dar care „saliveaza” la gandul ca ar putea vinde o tableta care nu este nici PC nici telefon la preturi de circa 500$ – Acer, Archos, Asus, Creative, Dell, Entourage, Fusion Garage, HP, LG, Motorola, MSI, Notion Ink, Samsung, Toshiba sau ViewSonic.

Steve Ballmer, CEO al Microsoft, va prezenta la CES update-uri ale sistemului de operare Windows Phone 7. Acesta ar putea prezenta, pe scurt, si cateva imbunatatiri pe care le va aduce Windows 8. Totodata el va vorbi si despre viitorul tabletelor PC.

Pe segmentul PC-urilor analistii amintiti de presa internationala nu se asteapta la miscari foarte importante. Cu toate acestea, companii precum Intel, Lenovo sau Apple vor profita din plin de editia CES din acest an pentru a prezenta, in ordinea amintita mai sus, o noua linie de procesoare, un laptop Lenovo IdeaPad Y560 cu procesos Intel Sandy Bridge sau un MacBook Air ultra-subtire.

Totodata este posibil ca si Asus si Acer sa anunte noi modele de computere.

Pe segmentul smartphone-urilor, asteptarile din acest an includ primele terminale mobile inteligente cu procesoare dual-core. In acest sens, asteptati-va la anunturi din partea unor companii precum LG, Motorola si nVidia (aceasta din urma urmeaza sa lanseze cip-urile Tegra 2).

Nu vor lipsi telefoane mobile cu sisteme de operare Android 2.3 de la principalii producatori de pe piata.

Pe segmentul TV, ramane de vazut daca producatorii vor marsa in continuare pe televizoare 3D ce vor necesita ochelari speciali sau vor lansa televizoare cu imagine tridimensionala ce nu vor necesita ochelari speciali. In mod clar, Google va avea un cuvant de spus in aceasta industrie, odata cu televizoarele ce se vor conecta la Internet.