- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

ClusterPower inaugurează prima unitate a celui mai mare centru de date construit în România

07 Apr, 12:08 • Redactia DailyBusiness
ClusterPower a inaugurat oficial pe data de 1 aprilie 2022 cel mai mare centru de date din România, în Mischii, județul Dolj. Valoarea proiectului a fost estimată la aproximativ 40 de milioane de euro.
ClusterPower inaugurează prima unitate a celui mai mare centru de date construit în România


Parcul tehnologic construit de ClusterPower se întinde pe o suprafață de 25.000 mp și va include un centru de infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltat cu tehnologia liderului mondial Nvidia.

Campusul dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată.

De infrastructura pusă la dispoziție de ClusterPower vor putea beneficia toți agenții economici din regiunea Europei de Sud-Est, primul beneficiar fiind chiar economia României.

Visul nostru a devenit realitate. România va beneficia de azi de un instrument necesar digitalizării naționale și va intra, astfel, în rândul țărilor care se pot baza pe o infrastructură digitală puternică capabilă să se racordeze la cerințele actuale, dar și viitoare, ale pieței globale. Mai mult decât atât, construcția data center-ului ClusterPower va însemna pentru noile generații de elevi și studenți români interesați de specializarea în domeniul IT, facilitarea accesului la cel mai puternic calculator disponibil la momentul actual în România, bazat pe tehnologia Nvidia DGX„, a afirmat Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower.

La inaugurarea centrului de date, clienții și invitații au participat la un tur al campusului. Le-au fost prezentate infrastructura, sistemul de cloud, dar și sistemele de comandă și de control la distanță și tehnologia de ultimă generație pe care centrul de date le pune la dispoziție.

Centrul de date oferă siguranță privind protecția datelor bazându-se pe cele mai noi tehnologii disponibile la ora actuală.Data center-ul oferă infrastructură de tip cloud ce funcționează în mod activ, pe echipamente fizic separate, arhitectură de comunicații de tip leaf-spine, tehnologie Application Centric Infrastructure (ACI) și servere Cisco UCS-X de generație nouă cu procesoare Intel și capacitate foarte mare de memorie care permit rularea celor mai critice sarcini de lucru.

ClusterPower a fost înființată în 2019 de anteprenorul român Cosmin Georgescu. Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, este expert în energie și are o experiență de 15 ani în management și 20 de ani experiență în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe.

ClusterPower este așadar o companie românească al cărei proiect ambițios reprezintă construirea primului centru de date hiperscalabil, de 200MW, Tier III (certificat de Uptime Institute) din regiunea Europei de Sud Est, lângă Craiova.

Centrul de date are o eficiență energetică ridicată (PUE 1.1), propria centrală electrică de trigenerare și conectarea la liniile de înaltă tensiune, ceea ce oferă un mare avantaj competitiv în ceea ce privește costurile, reziliența și redundanța.

Printre serviciile pe care ClusterPower le oferă clienților se numără colocarea, stocarea datelor, back-up și disaster recovery, securitate cibernetică, procesare, putere de calcul și soluții pentru inteligență artificială.

Infrastructura informatică scalabilă și personalizabilă poate găzdui proiecte mari care necesită implementare rapidă și disponibilitate ridicată a resurselor. Deoarece strategia companiei este multi-furnizor și multi-cloud, ClusterPower poate, de asemenea, să își asiste clienții în implementarea propriei infrastructuri și să ofere acces la orice cloud public de care clientul ar putea avea nevoie.

Totodată, ClusterPower pune la dispoziția clienților săi un supercalculator capabil să gestioneze procesarea unor volume mari de date. Infrastructura de mare putere bazată pe arhitectura de referință DGX A100 poate fi folosită pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul inteligenței artificiale și HPC.