- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

De ce au primit Orange si Vodafone amenzi record

15 Feb, 12:21 • Redactia DailyBusiness
Orange si Vodafone au primit cele mai mari amenzi individuale aplicate de Consiliul Concurentei pentru ca nu au permis accesul la retelele lor companiei Netmaster Communications la tarifele reglementate de ANCOM, au explicat reprezentantii CC.
De ce au primit Orange si Vodafone amenzi record

„Orange si Vodafone au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retelele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator”, au spus reprezentantii CC.

Cei doi operatori telecom ar fi refuzat sa ofere acces firmei Netmaster pentru ca aceasta solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.

„Daca Orange si Vodafone ar fi acceptat sa ofere acces la tariful maxim reglementat de ANCOM, atunci ar fi trebuit sa aplice acelasi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau incheiate contracte”, au adaugat reprezentantii Concurentei.

Ei au mentionat ca, intr-un final, cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie, pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania, pentru o perioada de 1 an si jumatate in reteaua Vodafone si 2 ani si 4 luni in Orange.

„Conform legislatiei, in absenta unei justificari obiective, un refuz reprezinta un abuz de pozitie dominanta pe piata de acces”, au explicat reprezentantii CC.

Ei au adaugat ca Orange si Vodafone nu numai ca aveau obligatia de a-i oferi acces firmei Netmaster la retelele lor ci trebuiau sa respecte si reglementarile autoritatii din domeniu, inclusiv practicarea unui tarif maxim pentru serviciile respective (10 centi/minut).

In urma strangerii de dovezi din corespondenta oficiala dintre companii si corespondenta interna a acestora, CC a ajuns la concluzia ca cei doi operatori si-au stabilit tarife mai mari decat cele reglementate pentru terminarea apelurilor internationale in Romania.

„Practic, Orange si Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, fata de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

Netmaster Communications a reclamat faptul ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de Orange, Vodafone si Romtelecom.

Netmaster Communications este un operator national de telefonie fixa, care activeaza sub brand-ul Smart Call si este prezent pe piata de telecomunicatii din Romania din 2003.

De asemenea, Netmaster Communications este o subsidiara a firmei Nextgen, care face parte la randul ei din acelasi grup ca si Romtelecom.

La data inceperii investigatiei CC, in 2006, Netmaster Communications nu facea parte din acelasi grup cu Romtelecom, companie vizata la randul sau de aceasta investigatie.

„In cazul Romtelecom, ancheta este in curs de finalizare, chiar daca cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca s-a ajuns la o intelegere amiabila. Chiar daca s-a ajuns la o intelegere amiabila, o investigatie declansata de Consiliul Concurentei isi continua cursul. In curand, Consiliul Concurentei va anunta decizia luata in cazul Romtelecom”, a explicat seful Concurentei.

Vodafone si Orange: Vom contesta in instanta deciziile Concurentei

Oficialii Vodafone Romania au declarat, dupa anuntarea sanctiunii de peste 28 mil. euro de la Consiliul Concurentei, ca vor contesta in justitie decizia autoritatii.

„Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata astazi de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications”, au spus oficialii Vodafone Romania.

Acestia considera ca nu au intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua companiei, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei.

„In perioada supusa investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania. Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential”, au precizat oficialii Vodafone.

„Decizia anuntata astazi de catre Consiliul Concurentei se refera la o investigatie demarata in anul 2006 cu privire la o posibila incalcare a Legii concurentei de catre Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom”, au spus la randul lor oficialii Orange Romania.

Acestia au atras atentia ca investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania.

„Dorim sa subliniem ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania„, au spus oficialii companiei.

Ei au adaugat ca sunt „profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o considera neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei”.

„Sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta”, au spus reprezentantii companiei.

Ei au mai spus ca Orange Romania se abtine de la orice comentarii suplimentare pana la momentul comunicarii motivarii deciziei.