- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

IBM a lansat Power Systems, pe o piata romaneasca inca mica a super-serverelor

03 Jun, 13:13 • emanuel.ceciu
Piata super-serverelor si super-computerelor din Romania este inca una foarte mica, dar prezinta un potential important pentru IBM, companie care a lansat marti pe piata locala noua generatie de servere Power Systems, cu pana la 4 TB memorie si cu viteze de pana la 5 GHz.
IBM a lansat Power Systems, pe o piata romaneasca inca mica a super-serverelor

„Noul server Unix Power 595, cu viteze de 5 GHz, se adreseaza in special domeniului cercetarii, aeronauticii, modelarii meteorologice sau gasirii de zacaminte de petrol, domenii unde sunt necesare foarte multe calcule. Romania este inca o piata mica pentru aceste sisteme, dar facem tot posibilul sa incheiem contracte, in special cu universitati sau centre de cercetare”, a declarat pentru DailyBusiness Bogdan Constantinescu, STG Manager in cadrul IBM Romania.

Constantinescu a subliniat ca Romania reprezinta o piata cu potential foarte mare pe segmentul super-computerelor, avand in vedere ca in mai multe tari din regiune IBM a reusit sa vanda mai multe unitati.

„De exemplu, in Bulgaria am reusit sa vindem un super-computer Blue Gene, care are un pret foarte mare. Blue Gene poate realiza 1 milion de miliarde de operatii pe secunda. Este mai bun de 100.000 de ori decat un computer mediu. Daca in Bulgaria s-a putut, nu vad de ce nu s-ar vinde un astfel de sistem si in Romania”, a spus Constantinescu.

Acesta a precizat ca noile servere Power Systems sunt customizabile.

„Produsul de top, Unix Power 595 cu viteze de 5 GHz, poate avea un pret de sute de mii de euro, adresandu-se in special corporatiilor. Dar tintim de asemenea segmentul de IMM-uri, prin servere Power Systems customizabile, cu preturi de pornire de mii de euro”, a mai spus Constantinescu.

Sistemele IBM Power Systems au la baza tehnologia de virtualizare IBM, PowerVM, ce ofera posibilitatea de a economisi cu pana la 25% mai multa energie electrica.

„In momentul in care o companie achizitioneaza un server, va trebui sa faca fata la cel putin patru categorii de cheltuieli: pretul serverului in sine, software-urile, cheltuielile cu oamenii si, intr-un final, cheltuielile cu energia electrica. Din nefericire, in Romania, companiile inca nu realizeaza cat de importante sunt cheltuielile cu energia electrica. Astfel, aceste cheltuieli pot ajunge intr-un an la de opt ori mai mult decat valoarea achizitiei server-ului in sine”, a specificat Bogdan Constantinescu.

Oficialii companiei au precizat ca IBM este lider de piata pe segmentul de servere, acoperind peste o treime din piata.

Principalii concurenti ai IBM pe acest segment sunt HP sau Fujitsu-Siemens.