- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Intel ieftineste 12 procesoare, cu efect imediat si in Romania

22 Apr, 12:27 • emanuel.ceciu
Intel Corp. a anuntat reducerea preturilor cu pana la 50% pentru 12 tipuri de procesoare, scadere ce se va regasi imediat si in Romania, intr-o miscare ce ar putea afecta negativ afacerile AMD, companie recunoscuta ca fiind o alternativa mai ieftina pe piata microcipurilor.
Intel ieftineste 12 procesoare, cu efect imediat si in Romania

„Reducerile preturilor anuntate de Intel se vor reflecta imediat in sistemele retailerilor integrate local. Din acest punct de vedere, Romania nu face nota discordanta cu SUA sau vestul Europei”, a declarat pentru DailyBusiness Irinel Burloiu, business development manager al Intel Romania.

Acesta a evitat sa spuna daca miscarea Intel va afecta afacerile autohtone ale AMD.

„Nu stiu daca aceste ieftiniri vor reprezenta o lovitura pentru AMD. Insa miscarea Intel consider ca este una foarte buna”, a mai spus Burloiu.

Surse din piata au precizat pentru DailyBusiness ca Intel detine in Romania in prezent „o pozitie clar dominanta in fata AMD”.

Burloiu a declarat ca ieftinirile Intel sunt similare cu cele pe care le realizeaza jucatorii din industria auto, care scad preturile anumitor autovehicule in momentul in care alte modele mai noi ies pe piata.

Oficialii grupului Intel au precizat ca firma face tranzitia de la procesoarele pe 65 nm la cele pe 45 nm.

„Facem tranzitia de la cipurile cu tehnologia de 65 nm la cele pe 45 nm. Deci, majoritatea reducerilor vor viza microcipurile pe 65 nm”, a declarat Patrick Ward, purtator de cuvant al Intel, citat de ComputerWorld.com

Conform listei noi de preturi a Intel, procesoarele Q6700 core 2 Quad s-au ieftinit cu 50%, de la 530$ la 266$. Procesoarele Intel Xeon X3230 s-au ieftinit si ele cu aceeasi pondere, de la 530$ la 266$.

De asemenea, procesoarele Core 2 Duo E6850 s-au ieftinit de la 266$ la 183$, o scadere cu 31% a preturilor, in timp ce preturile Intel Celeron 430 au scazut cu 23%, pana la 34$.

„Miscarea aceasta pune cu adevarat presiune asupra AMD”, este de parere Dan Olds, analist al companiei de cercetare Gabriel Consulting Group. „Cei de la Intel au grija sa-si tina tot timpul ‘in corzi’ concurenta. Pe scurt, Intel nu face deloc mai usoara viata concurentilor”, a mai spus Olds.

AMD a anuntat saptamana trecuta ca va lansa in toamna primele microcipuri cu tehnologia de 45 nm. Acest lucru inseamna ca AMD va iesi pe piata cu o tehnologie care pentru Intel va fi deja veche de un an, a mai scris ComputerWorld.com.

Reprezentantii AMD in Romania nu au facut comentarii pana la ora publicarii acestui articol.