IT&C

Ministrul Comunicatiilor: Pachetul statului la Romtelecom este evaluat la 1 mld. euro (Update 1)

26 noiembrie 2010, ora 16:47 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Romtelecomm-medie.jpg
Pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom este evaluat la 1 mld. euro, suma pe care Ministerul Comunicatiilor se asteapta sa o incaseze prin vanzarea acestuia catre OTE sau pe piata de capital, a declarat vineri ministrul de resort Valerian Vreme, citat de Mediafax.

"Ca reprezentant al statului in actionariatul Romtelecom, Ministerul Comunicatiilor va tine cont de realitatile existente pe piata de profil si nu va vinde pachetul de actiuni la orice pret. Vom trata problema ca un business serios. Oferta OTE, pe care o asteptam pana la finele anului, trebuie sa fie in concordanta cu evaluarile pietei", a adaugat Vreme.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat, vineri, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele acestui an, o alta varianta fiind listarea titlurilor la bursa.

Intentia de vanzare a fost prezentata de catre Marius Fecioru, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor, care s-a intalnit la Bucuresti, saptamana trecuta, cu Guido Kerkhoff, membrul Consiliului de administratie al Deutsche Telekom, responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu Michael Tsamaz, presedinte al Hellenic Telecommunications Organization (OTE), si cu Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom"Posbila listarea va avea loc pe bursa locala, dar luam in calcul si una externa. Intrarea pe bursa se va face fie prin listarea intregului pachet de actiuni Romtelecom, fie prin pachete mai mici. Asteptam oferta OTE si, ulterior, vom lua o decizie: fie vanzare directa, fie listare, ultima varianta necesitand parcurgerea unor etape, printre care si angajarea unui consultant. Noi urmarim sa dam o valoare corecta actiunilor Romtelecom", a spus Vreme.

OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

Ministrul Comunicatiilor a afirmat ca unul din mesajele pe care le-a transmis OTE a fost pastrarea poiliticii de investitii si cresterea fondurilor alocate in aceasta directie.

"Intr-o companie de telecomunicatii, actionarul minoritar este interesat ca pachetul de actiuni pe care il detine sa isi sporeasca valoarea, iar acest scop nu poate fi atins decat prin investitii", a mai spus Vreme.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro in 2009.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonati, cea mai mare parte preluati de la NewCom Telecomunicatii prin doua tranzactii incheiate in 2009.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.

Statul scoate la vanzare 46% din Romtelecom (Articol initial)

26 noiembrie 2010, ora 12:03 
Romtelecomm-medie.jpg
Statul roman intentioneaza sa-si vanda pachetul de actiuni de 46% pe care il mai detine la Romtelecom prin intermediul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), a anuntat vineri institutia.
Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI, a facut anuntul in cadrul unei intalniri cu Guido Kerkhoff, membru in Consiliul de Administratie Deutsche Telekom, Michael Tsamaz, presedinte si director general Hellenic Telecommunications Organization (OTE) si Yorgos Ioannidis, director executiv al Romtelecom.

Fecioru i-a invitat pe reprezentantii OTE sa vina, pana la sfarsitul anului 2010, cu o oferta de pret pentru pachetul detinut de stat la Rotelecom.

O alta posibilitate care ar putea fi luata in calcul in vederea valorificarii pachetului de actiuni detinut de MCSI la Romtelecom este listarea la Bursa.Michael Tsamaz a precizat ca managementul companiei se va concentra pe trasarea unei directii de actiune astfel incat sa se asigure stabilitatea companiei Romtelecom pe piata din Romania.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.

Romtelecom ofera servicii de la traditionala telefonie fixa, la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce, precum si un program permanent controlat de Customer Care.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) - 45,99%.

Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 23 Octombrie 2021, 11:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter