IT&C

Operatorii telecom au primit licentele spectrului radio licitat in 2012

29 iulie 2013, ora 15:18 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
telefon-mobile.jpg
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inmanat luni licentele de utilizare a frecventelor radio reprezentantilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom, operatori care au obtinut resurse de spectru in urma licitatiei organizate in 2012.

Cei 5 operatori au primit licente de utilizare a spectrului in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 5 aprilie 2029.

Licentele alocate operatorilor reflecta obligatiile prevazute in caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, pana la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, in cazul operatorilor care detin retele 2G/3G sau 3G si au obtinut spectru in benzile de 800 MHz si/sau 900 MHz, si respectiv 30% din populatie in cazul 2K Telecom, care a obtinut spectru in banda de 2600 MHz.

Totodata, operatorii trebuie sa asigure acoperirea cu servicii de date de banda larga, cu o viteza de transfer a datelor la utilizator in directia descendenta (downlink) de cel putin 2 Mbps si cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor a unor zone locuite de cel putin 60% din populatie (respectiv 30% in cazul 2K Telecom), in termenele prevazute.

De asemenea, operatorii care au dobandit spectru in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone au obligatia de a acoperi cu prioritate un numar de localitati nedeservite in prezent de retele de comunicatii de banda larga, astfel incat 676 de astfel de localitati rurale vor beneficia de servicii de date de banda larga cu o viteza de transfer la utilizator in directia descendenta de cel putin 384 kbps, pana la data de 5 aprilie 2016.In plus, licentele ii obliga pe operatori sa limiteze indisponibilitatea retelei la maximum 35 de minute pe o perioada de 6 luni.

Fiecare titular al licentelor acordate de ANCOM are obligatia de a incheia acorduri de roaming national pentru furnizarea accesului la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio, astfel incat apelurile catre 112 sa poata fi efectuate chiar si atunci cand utilizatorul nu se afla in aria de acoperire a retelei la care este abonat.

In plus, titularii trebuie sa incheie acorduri pentru perioade de pana la trei ani in cazul solicitarilor venite de la operatorii a caror acoperire cu propria retea de acces radio atinge 30% din populatie, facand astfel posibila, temporar, furnizarea de servicii de comunicatii electronice in ariile geografice neacoperite de reteaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming national.

Trei dintre operatorii carora ANCOM le-a atribuit licentele de utilizare a frecventelor radio, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom, si-au asumat obligatia gazduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tariferezonabile si proportionale in raport cu serviciile furnizate. Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere in vederea incheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licentelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel incat furnizarea serviciilor de comunicatii electronice sa poata incepe in termen de 4 luni de la data incheierii acordului.

in a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile voce si date, pana in anul 2029. Pentru prima data in Romania licentele de spectru s-au acordat printr-o procedura de selectie competitiva. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern, taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682.136.036 euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 19:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter