IT&C

Pirateria software, in atentia politiei: Sute de companii s-au ales cu dosare penale

19 septembrie 2013, ora 15:47, autor(i): Andreea Radu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Internet1-mare.jpg
Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a desfasurat in total 587 de verificari in primele 8 luni ale anului 2013, iar aproximativ jumatate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale ca urmare a utilizarii de software piratat.

Astfel, in cazul activitatilor de combatere a pirateriei software in randul companiilor, peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 euro.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) au anuntat joi reinnoirea protocolului de colaborare pentru prevenirea si combaterea pirateriei software. Pentru anul acesta, parteneriatul isi propune sa evidentieze in primul rand riscurile de securitate pe care si le asuma companiile prin utilizarea de software piratat.

Campania äStii ce informatii oferi pe tava cu un software ilegal?ö urmareste sa informeze in acest sens administratorii de companii si managerii IT din 50.000 de companii mici si mijlocii care au in dotare peste 10 calculatoare functionale.

Magda Popescu, reprezentantul BSA | The Software Alliance Outside Counsel, a declarat ca, ä
in ultimii ani, pirateria software in Romania a fost in scadere, iar un rol important il joaca initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, dar si cu privire la metodele prin care ele pot verifica in ce masura sunt expuse acestor riscuri si cum pot corecta eventualele problemeö.äDe multe ori, reprezentantii companiilor cu care s-a discutat nu cunosteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicentiat, dar ne propunem ca actiunile de anul acesta sa raspunda tocmai acestor nevoiö, a adaugat Popescu.

In decursul celor doi ani de colaborare, IGPR si BSA au desfasurat actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business, punand la dispozitia a peste 40.000 de companii informatii referitoare la riscurile asociate utilizarii programelor de calculator neautorizate, dar si la pasii pe care ii pot urma companiile in cazul in care nu se afla in legalitate. In acelasi timp, au continuat si activitatile de combatere a fenomenului pirateriei software.

In ultimul timp, tot mai multe studii si situatii intalnite in mod concret arata ca utilizarea de software piratat este asociata cu riscuri majore de securitate. Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC in martie 2013, äLumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratatö, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafacut instalat este deja sau va fi infectat cu malware pana la sfarsitul anului 2013.

Programele pentru calculator nelicentiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel ca sunt insotite, de obicei, de malware (virusi, troieni, programe spion etc.) sau permit descarcarea de malware ulterior, dupa instalare. Acest lucru poate afecta buna functionare a PC-ului si a retelei din care face parte, mergand pana la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate si confidentialitate a datelor personale, de afaceri si financiare ale utilizatorului.

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informatii, prin instalarea malware-ului care:
  • Captureaza date personale de autentificare, precum nume utilizator si parola, cu ocazia accesarii serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situatii de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate si date de autentificare la alte conturi de servicii;
  • inregistreaza fiecare actiune desfasurata de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel ca orice date confidentiale pot fi subtilizate cu usurinta, pentru a fi folosite in interesul celor care le acceseaza neautorizat; in plus, pot fi folosite si pentru discreditarea companiei respective, care isi pierde astfel credibilitatea in fata clientilor si a furnizorilor.
Printre situatiile care amplifica amenintarile la adresa securitatii informatice a companiei se numara utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei retele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar si alegerea unei solutii de licentiere neadecvate. In acest ultim caz, este posibil ca o companie sa se afle in situatii in care se continua incalcarea legii, cum ar fi:
  • utilizarea de software partial nelicentiat, respectiv cazuri in care se detin mai putine licente decat numarul de programe instalate;
  • licentiere incorecta: versiunea, editia si/sau destinatia licentei achizitionate nu corespund cu programul software instalat.
Tinand cont de aceste realitati, incepand cu luna septembrie 2013, IGPR si BSA pun la dispozitia companiilor mici si mijlocii aceste informatii prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor si managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de catre BSA si Politia Romana.

Pentru detectarea eventualelor probleme de licentiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispozitie si un chestionar online, pe care il pot descarca de pe site-ul [url=http://www.softwareculicenta.ro/home/]softwareculicenta.ro[/.url]. Mai mult, incepand cu luna septembrie pe site se va gasi si un ghid de management al riscului, care cuprinde informatii despre riscurile de securitate asociate utilizarii de software nelicentiat si avantajele utilizarii de software legal. Initiativa beneficiaza si de o campanie de media, incluzand un spot TV si un spot radio care vor aduce in atentia utilizatorilor riscurile de securitate si confidentialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat.

ôPolitia Romana, in ultimii ani, a obtinut rezultate semnificative in combaterea infractiunilor in domeniul dreptului de autor. Consider, insa, ca informarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de pirateria software, atat cele legale, cat si cele privind riscurile de securitate, este extrem de importanta, mai ales intr-un domeniu in care prejudiciul imediat pare abstract. Iar pentru o buna informare e nevoie de parteneriat cu sectorul privat, cu societatea civilaö, a declarat Chestor-sef de politie Petre Toba, Inspector General al Politiei Romane.

In 2012, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a desfasurat o serie de activitati de combatere in domeniul pirateriei software in randul companiilor si distribuitorilor din Romania. In cadrul acestor actiuni, au fost efectuate 691 de verificari, in urma carora au fost inregistrate 313 dosare penale.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
20/09/2013 11:18
Un rol important in scaderea pirateriei trebuie sa il aibe firmele care produc software prin SCADEREA PRETURILOR NESIMTITE .
 
paul iulian a spus:
02/10/2013 09:47
Instalarea de sisteme linux te scap? de probleme!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 13:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter