- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Prea multe oferte de telefoane? DailyBusiness.ro iti prezinta esenta: mobile \”ultimul racnet\” de la 7 mari producatori

23 Jul, 20:16 • emanuel.ceciu
Fiecare producator de terminale mobile incearca "sa ia fata" concurentilor cu noi telefoane, din ce in ce mai performante - cel mai mare touch screen, cel mai rapid, camera foto cu cei mai multi megapixeli. DailyBusiness.ro trece in revista cateva dintre cele mai performante mobile de business, "varfuri de lance" ale principalilor producatori, lansate anul acesta pe piata locala.
Prea multe oferte de telefoane? DailyBusiness.ro iti prezinta esenta: mobile \ultimul racnet\ de la 7 mari producatori

Nu este de mirare ca multi clienti ezita cand vine vorba sa isi schimbe telefonul mobil. Multe alegeri, multe oferte, multe lansari, „mult tam-tam”, urmat insa, uneori, de dezamagiri, vezi „cazul” iPhone 4. Va invitam sa comentati care sunt, in opinia dumneavoastra, cele mai bune telefoane mobile de pe piata.
[gallery:113]
In Romania, pe primul trimestru al anului s-au comercializat circa 700.000 de telefoane mobile, dintre care 10% smartphone-uri, conform datelor puse la dispozitie de Germanos pentru DailyBusiness.ro. Pe plan mondial, Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile, estimeaza ca piata va creste cu 10%, pana la 1,26 miliarde terminale comercializate.
[img=775][/img]
In Romania, oficialii Sony-Ericsson spun ca 86% dintre telefoanele mobile cumparate pe piata locala au un pret de sub 100 euro, in timp ce pe plan global, media este de 134 euro/unitate.

Nokia este lider mondial cu un portofoliu impresionant si o cota de piata de circa 38% la nivel global. Desi nu exista date despre cota de piata a companiei in Romania, cel mai probabil aceasta este lider si la noi.

Compania a lansat pe piata locala mai multe terminale in acest an, printre care Nokia C3, Nokia C6 si Nokia E5, pe data de 13 aprilie, precum si Nokia N8, pe 27 aprilie. Cel mai recent telefon mobil lansat, in trimestrul 2 al anului, este Nokia C5.

Terminalul are un pret estimativ de 135 euro, fara taxele si subventiile aplicabile. Acesta poate fi achizitionat de la distribuitorii autorizati Nokia din Romania, dar si de la operatorul Orange Romania, in acest caz pretul incepand de la 110 euro.

Telefonul compact are o greutate de aproape 90 g, ecran TFT cu rezolutie de 320×240 la 16,7 milioane culori, memorie interna de 50 Mb upgradabila prin card microSD, autonomie in convorbire de pana la 12 ore si in asteptare de pana la 630 ore. Rezolutia fotografiilor este de 3.2 MegaPixeli, camera avand zoom de 4X. Telefonul poate rula MP3, WMA, AAC, dispunand de conectivitate la Internet prin EDGE, WAP, GPRS, HSDPA sau 3G. Mai multe despre telefon, pe site-ul Nokia.

Samsung detine locul 2 la vanzari pe piata mondiala, cu 64,3 milioane unitati comercializate in T1. Nokia a vandut in aceeasi perioada 107,8 telefoane, conform unei analize IDC.

Cel mai recent smartphone de pe piata locala este Galaxy S (lansat la inceputul lui iulie – n.r.), telefon cu ajutorul caruia compania a anuntat ca vrea sa isi dubleze cota de piata mondiala pe segmentul de smartphone-uri.

Galaxy S costa la Orange Romania intre 100 si 500 de euro, in timp ce la Vodafone Romania telefonul costa 150 euro, impreuna cu un contract pe 2 ani.

Smartphone-ul Galaxy S, cu sistem de operare Android, are o greutate de 119 grame, ecran touch screen si memorie interna de 8 Gb + slot microSD. Autonomia in convorbire este de pana la 13 ore, in timp ce in stand-by se ridica pana la 750 de ore. Camera foto are 5 megapixeli cu zoom de 4X, putand inregistra si video. Terminalul are conectivitate 3G si HSDPA.

Mai multe despre telefon, pe pagina oficiala a terminalului.

LG Electronics Romania anunta in toamna lui 2009 ca avea la acea data 30% cota de piata pe segmentul terminalelor mobile cu touch screen, in tara.

Oficialii companiei subliniaza ca, in Romania, firma si-a mentinut a treia cota de piata.

„LG Electronics Romania si-a mentinut a treia cota de piata pe segmentul de telefoane mobile, de 7% in luna aprilie 2010 si 8% in luna mai (valoric), iar in urmatoarea perioada ne asteptam la o crestere in urma vanzarilor estimate pentru modelele LG Viewty Smile, a modelului LG Optimus cu Android si a modelelor din familia Cookie”, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficiali ai companiei.

La nivel global, LG avea la finalul primului trimestru o cota de 8,6% din piata telefoanelor mobile, ocupand astfel locul 3. Compania a vandut in primele trei luni ale anului 27,1 milioane terminale.

Oficialii companiei spun ca „varful de lance” al telefoanelor lansate in trimestrul 2 al anului curent este LG Mini, primul telefon al companiei care incorporeaza browser-ul patentat de LG, Phantom.

Telefonul touch-screen, cu o greutate de 99 g, are un ecran de 3,2 inci precum si camera foto de 5MP cu stabilizator de imagine. Conectivitatea, ca in cazul multor altor modele lansate recent, include atat Wi-Fi cat si 3G, HSDPA sau GPRS. Autonomia in convorbire este de pana la 7 ore, in timp ce in asteptare se ridica pana la 420 ore. Pretul „la liber” este de circa 320 euro, in timp ce impreuna cu un abonament Vodafone pe 2 ani costa 270 euro.

Mai multe despre telefon pe site-ul oficial al LG.

Research in Motion, compania producatoare a terminalelor de business BlackBerry a incheiat primul trimestru al anului pe locul patru la nivel global, cu 10,6 milioane unitati vandute si o cota de piata de 3,6%.

BlackBerry Bold 9700, lansat anul acesta pe piata locala, costa in oferta Vodafone 420 euro impreuna cu un abonament pe doi ani. „La liber”, acesta poate fi achizitionat din magazine cu preturi cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei.

Smartphone-ul cu tastatura Qwerty poate oferi un timp de convorbire de pana la 6 ore, in stand-by bateria rezistand pana la 408 ore. Greutatea terminalului este de 122 grame, rezolutia ecranului de 2,44 inci fiind de 480×360 pixeli. Telefonul are GPS integrat si se poate conecta prin 3G si HSDPA.

O lista cu toate telefoanele BlackBerry disponibile in Romania, precum si operatorii prin care acestea pot fi achizitionate, puteti regasi pe site-ul oficial al companiei.

Sony Ericsson avea in Romania la finalul lui 2009 o cota mai mare decat cea globala, care era de 5%, conform lui Adrian Cioroianu, key account manager al companiei in Romania. Acesta nu a oferit insa o pondere exacta.

Dupa ce in prima parte a anului, in aprilie, a introdus telefoanele Xperia X10, X10 mini, X10 mini Pro, Vivaz si Vivaz Pro, disponibile la Orange, Vodafone si Cosmote, in iunie 2010 compania anunta ca va lansa pe piata locala o noua tripleta – X8 (telefon cu sistem de operare Android), Yendo, un telefon din gama walkman, si un „candy bar” cu acces la retele sociale – Cedar. Aceste trei telefoane vor fi disponibile insa in trimestrul 3 al anului curent.

Dintre telefoanele lansate in aprilie, unul dintre cele mai scumpe este Vivaz. Acesta este comercializat de catre Orange Romania, la preturi ce variaza intre 365 si 380 euro si de Vodafone Romania, la pretul de 150 euro cu abonament pe doi ani.

Smartphone-ul cu ecran tactil si sistem de operare Symbian are 97 de grame, rezolutie a ecranului TFT de 360×640 la 16,7 milioane culori. Memoria interna are 75 Mb, dispunand de spatiu pentru microSD. Autonomia in convorbire este de pana la 13 ore, in stand-by ajungand pana la 430 ore. Camera foto are 8,1 MP cu zoom 4X. La fel ca si celelalte smartphone-uri si acesta dispune de conectivitate 3G si HSPDA. Mai multe despre telefon, pe site-ul oficial al producatorului.

Motorola a avut cateva trimestre grele de-a lungul ultimilor ani parasind pozitiile fruntase ca si cota de piata. Compania mizeaza pe segmentul business pe telefoanele ce ruleaza sistemul de operare Android.

In prezent, varful de lance al companiei este Motorola Milestone, lansat in Romania in exclusivitate prin operatorul telecom Orange. Pretul acestuia variaza de la 160 la 454 euro.

Smartphone-ul cu sistem de operare Android are 140 grame si dispune de slider cu touchscreen. Ecranul are o rezolutie de 480×854 cu 16 milioane culori. Memoria interna are 300 Mb, expandabila prin card microSD. Autonomia in convorbire se ridica pana la 6,5 ore, iar in asteptare este de pana la 380 ore. Smartphone-ul face fotografii la rezolutie de 5 MP, telefonul avand conectivitate 3G si HSDPA. Cititi mai multe despre terminal pe site-ul oficial al companiei americane.

Oficialii filialei locale a producatorului taiwanez de smartphone-uri HTC spun ca daca nu reusesc in decurs de doi ani sa isi creasca cota de piata in Romania de la circa 4% in 2009 la 15%, inseamna ca nu au facut „business bun”. Pe 2010, compania estima o cota de piata de circa 8% in Romania.

HTC Desire este considerat de oficialii companiei „varful de lance”, terminal lansat in Romania prin Vodafone in trimestrul doi. Cu abonament Vodafone pe 2 ani, costa 120 euro in timp ce „la liber”, fara conectare la Vodafone, costa 437 euro. Telefonul poate fi achizitionat si la retailerul Orange Romania, pretul variind intre 150 si 471 euro.

Smartphone-ul, cu sistem de operare Android, are o greutate de 135 g, ecran cu rezolutie de 480×800, memorie interna de 512 Mb suportand si card microSD. Autonomia in convorbire este de 6,5 ore, iar in asteptare de pana la 360 ore. Camera fotografiaza la rezolutie de 5 MP avand si functia de inregistrare video. Ca majoritatea smartphone-urilor, si HTC Desire dispune de conectivitate prin 3G, HSPDA avand modul GPS incorporat. Mai multe despre telefon puteti citi pe site-ul de prezentare al acestuia.