- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Previziuni: Peste jumatate din computere nu vor mai fi PC-uri

19 Jan, 13:10 • Redactia DailyBusiness
Peste 50% din echipamentele de tip computer vandute la nivel global nu vor mai fi PC-uri, potrivit previziunilor pe 2011 in sectorul tehnologiei ale Deloitte.
Previziuni: Peste jumatate din computere nu vor mai fi PC-uri

„Daca vanzarile de PC-uri ar putea ajunge la aproape 400 de milioane de unitati, Deloitte estimeaza ca vanzarile combinate de telefoane ‘smart’, tablete si netbook-uri vor depasi 400 de milioane de unitati”, se mentioneaza intr-un raport al Deloitte.

Previziunile anuale Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT), aflate la a zecea editie, prezinta viziunea firmei cu privire la principalele tendinte din urmatoarele 12 – 18 luni, care ar putea avea un impact semnificativ pe termen mediu si lung asupra companiilor TMT si asupra altor industrii.

„Sectoarele TMT si impactul lor asupra modului in care traim, muncim si ne distram s-au schimbat profund in ultimii zece ani. In plus, aceste industrii au manifestat o tendinta de convergenta in ultimul deceniu, iar astazi tehnologia, media si telecomunicatiile sunt mai interconectate si mai inter-dependente ca oricand”, a spus Ahmed Hassan, partener coordonator audit Deloitte Balcani si liderul echipei specializate in industriile TMT.

Diversitatea sistemelor de operare: nu exista inca un standard pentru telefoane ‘smart’ sau tablete

Pana la sfarsitul lui 2011, niciun sistem de operare instalat pe aceste dispozitive nu va acumula o cota de piata dominanta. Unele vor ajunge la peste 5%, dar niciun jucator individual nu va deveni standardul de facto, asa cum s-a intamplat pe alte segmente ale pietei de computere.

eGov: de la optiune la obligatie

Utilizarea aplicatiilor eGov are ca prim obiectiv imbunatatirea productivitatii activelor tehnologice existente, dar administratiile nu trebuie sa neglijeze capacitatea tehnica de a imbunatati gradul de atractivitate al tarii in fata investitorilor straini, dar si a talentelor cheie.

Comunicarea digitala eficienta si canalele de tranzactionare pot pozitiona pozitiv o tara, intr-un mod comparabil cu avantajul pe care il confera existenta unei infrastructuri fizice bine puse la punct. Multe guverne, mai ales din tarile industrializate, se vor concentra in continuare pe costuri, dar beneficiile strategice pe termen mediu ale guvernarii digitale ar trebui sa ramana o prioritate.

Reglementarile online se inaspresc, dar modulele cookies raman

Chiar daca schimbarile privind protejarea intimitatii in mediul online nu vor afecta semnificativ veniturile din 2011, companiile ar trebui sa investeasca mai mult in infrastructura menita sa asigure protectia utilizatorilor online, pentru a contrabalansa instrumentele si initiativele industriei de a imbunatati auto-reglementarea si a anticipa legislatia viitoare.

Ingramadirea electronilor: bateriile nu se conformeaza Legii lui Moore

Progresul tehnologic in productia de baterii poate parea lent, dar chiar si o imbunatatire de 5% poate atrage castiguri semnificative in timp. Industria trebuie sa inoveze in continuare atat tehnologiile bazate pe litiu, cat si cele non-litiu. O conditie cheie este stabilirea unor asteptari si planificari realiste.

Hidrogenul face un pas inainte: sursa alternativa la energia alternativa

Deloitte preconizeaza ca hidrogenul va avea un succes senzational in 2011. Cu toate astea, succesul nu va veni pe piata auto, asa cum era de asteptat, ci pe piata altor aplicatii, precum generarea de energie curata in regim standby pentru industria telecom sau pentru stivuitoarele de interior, unde densitatea energiei generate de hidrogen si beneficiile de mediu contrabalanseaza restrictiile actuale impuse de costuri ridicate si lipsa unei infrastructuri de alimentare.

Previziunile pe 2011 in telecomunicatii : Migrarea ieftina spre 4G

Implementarea retelelor wireless de noua generatie – Long Term Evolution (LTE) – ar putea sa nu se ridice la nivelul asteptarilor industriei. Acest lucru este determinat de viabilitatea sustinuta a celor mai recente tehnologii wireless 3G, cum este High Speed Packet Access (HSPA+), si a dispozitivelor care functioneaza in acest regim.

Deloitte preconizeaza ca mai putin de 30 de operatori LTE din sase tari vor oferi servicii comerciale de acest fel pana la sfarsitul anului (130 de operatori derulau teste pe aceasta tehnologie la sfarsitul lui 2010).

Wi-Fi, alternativa la retelele celulare in banda larga pentru fluxul de date

Volumul datelor incarcate sau descarcate pe dispozitive portabile prin intermediul retelelor publice Wi-FI va creste intr-un ritm mai rapid (25 – 50%) decat cel inregistrat in retelele celulare in banda larga. Cea mai mare parte a acestei cresteri va fi reprezentata de fisiere video; este posibil ca tehnologia Wi-Fi sa devina reteaua implicita pentru aplicatiile video.

Deloitte estimeaza ca in acest an, 25% dintre marii retaileri nord-americani vor oferi clientilor acces Wi-Fi gratuit in magazinele lor. In 2012, procentul ar trebui sa creasca pe acest continent, urmand sa se extinda si in restul lumii.

Convorbirile video: in continuare, consum de nisa

In 2011, conversatiile video vor fi mai ieftine, de o calitate mai buna si mult mai accesibile decat pana acum. Utilizarea acestui serviciu va creste sustinut. Cu toate acestea, marea majoritatea a convorbirilor – atat pentru utilizatorii de business, cat si pentru cei individuali, in retele fixe sau mobile – vor fi in continuarea de voce. Cea mai mare parte a celor care vor dori sa isi vada interlocutorul vor opta pentru intalniri fata in fata, in locul unei video-conferinte.

Deloitte, companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, ofera servicii clientilor in domenii ca audit, taxe si consultanta prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari si are 170.000 de angajati.