- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Printul 3D: Tehnologia viitorului sau noua meserie a falsificatorilor? (Video)

17 Feb, 10:15 • monica.manea
Printul 3D a revolutionat munca oamenilor de stiinta. Dar expertii NASA ori paleontologii nu sunt singurii care profita de aceasta tehnologie. Falsificatorii pot crea diverse componente sau chiar obiecte intregi fara teama ca ar putea fi pedepsiti, pentru ca momentan nu exista legi care sa reglementeze reproducerea cu ajutorul imprimantei 3D.
Printul 3D: Tehnologia viitorului sau noua meserie a falsificatorilor? (Video)

Falsificarea produselor unor branduri precum Rolex,  Louis Vuitton sau Burberry a devenit floare la ureche. Iar aceasta practica a ajuns in ultima perioada la un cu totul alt nivel.

De exemplu, recent, a inceput construirea unei copii a faimoasei cladiri Galaxy Soho din Beijing, realizata de arhitectul Zaha Hadid. Replica se realizeaza la doar 1.500 kilometri distanta, in Chongqing. Tot in China, in provincia Guandong constructorii lucreaza la o replica neautorizata a satului austriac Hallstat, o asezare care face parte din patrimonial UNESCO, scrie BBC.

Si daca se fac cu atata usurinta copii ale unor cladiri sau chiar localitati, va dati seama cat de facil va fi sa creezi replicile unor obiecte, cum ar fi cele de arta sau diferite gadgeturi.

Tehnologia printului 3D schimba paradigma in care vedem manufactura si prototipurile, iar prin intermediul Internetului, accesul la imagini 3D (obiectele scanate) este la indemana oricui. Exista retele de torrent-uri de unde pot fi descarcate nenumarate imagini 3D care pot fi printate, adica transformate in obiecte.

In prezent nu exista o legislatie care sa reglementeze reproducerea obiectelor  prin aceasta metoda. Totusi se incearca gasirea unor metode prin care designerii si inginerii sa poata incorpora niste coduri anti-piraterie in fisierele digitale de proiectare in asa fel incat acestea sa nu poata fi copiate.

Pe de alta parte, sunt voci care sustin ca o legislatie stricta in acest sens nu ar rezolva problema, avand in vedere rapiditatea cu care evolueaza tehnologia.

“O solutie mai buna ar fi ca producatorii sa ia in calcul comercializarea fisierelor cu obiectele scanate pe care cumparatorii sa le poata scoate la imprimantele 3D”, sustine Michael Weinberg, avocat la Public Knowledge din Washington, citat de BBC.

Incantati de aceasta idee, cei de la Nokia au anuntat recent ca vor pune in practica o astfel de strategie. Producatorul finlandez a anuntat ca va publica sabloane 3D si tot ce este nevoie pentru ca oricine doreste sa isi poata crea propria carcasa  Lumia 820 cu ajutorul unei imprimante 3D.

Mai mult, John Kneeland, community & developer marketing manager al Nokia, a sugerat ca in viitor s-ar putea ca fanii companiei sa ajunga sa isi creeze singuri telefonul Nokia dorit.

“Am putea sa punem in vanzare sabloane cu ajutorul carora intreprinzatori din lumea intreaga ar putea sa isi construiasca un business local prin ralizarea unor telefoane mobile adaptate cererii comunitatii lor”, spune Kneeland.

In prezent tehonologia printului 3D este folosita atat de expertii NASA pentru a crea diverse machete si prototipuri cat si de paleontologi pentru replicarea scheletelor de dinozauri, dupa cum arata TheVerge.com.

Iata cum functioneaza imprimanta 3D:

[dbvideo=1047]

Un reportaj BBC prezinta cum se poate construi o bicicleta reala cu ajutorul imprimantei 3D, sau cu alte cuvinte, cum poti sa scoti o bicicleta la imprimanta.

[dbvideo=1048]