- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

\”Razboi\” la varful securitatii IT: BitDefender si Kaspersky Romania se acuza reciproc de dumping

16 Sep, 00:01 • emanuel.ceciu
Batalia pe piata solutiilor de securitate IT se inteteste in plina criza economica, doi dintre principalii jucatori de pe aceasta nisa atacandu-se reciproc. "BitDefender nu au solutii atat de dezvoltate ca noi. Vom castiga cota de piata" sau "Kaspersky se remarca prin probleme de suport tehnic" sunt afirmatii facute de oficialii celor doua companii.
\Razboi\ la varful securitatii IT: BitDefender si Kaspersky Romania se acuza reciproc de dumping

BitDefender, producator autohton de solutii de securitate cu o cota de circa 40% din piata si Kaspersky Romania, filiala locala a producatorului rus ce detine o cota de circa 20% pe piata locala (ambele cote de piata reprezinta estimari proprii ale companiilor, in lipsa unor studii de specialitate – n.r.), se lupta pe o piata estimata la circa 10 mil. euro, in 2009.

„Este o concurenta acerba pe piata de solutii de securitate pentru castigarea conturilor si clientilor de business, fie ei corporatii sau IMM-uri. Consider ca vom iesi invingatori, intrucat concurentii nostri, BitDefender sau Eset, nu au solutii atat de dezvoltate ca noi”, a spus, increzator, Teodor Cimpoesu, managing director al Kaspersky Lab Romania.

Seful Kaspersky a continuat declarand ca „BitDefender duce o politica dezorientata a preturilor. Ei reduc foarte mult pretul produselor doar pentru a castiga un cont sau o licitatie. Or, daca reduc atat de mult preturile in aceste scopuri, inseamna ca la acel nivel se plaseaza – undeva la o ‘calitate ieftina'”.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, oficialii BitDefender au replicat: „Noi ne dezvoltam produsele si serviciile bazat pe ce spun clientii nostri si pe expertiza recunoscuta international a echipelor de cercetare si dezvoltare, si nu in functie de fiecare competitor nou-intrat, care incearca intr-un fel sau altul sa castige cota de piata”.

„Dintre concurentii pe piata IMM care au intrat pe piata agresiv in ultimele luni, Kaspersky se remarca prin dumping si probleme de suport tehnic„, considera Razvan Valceanu, country manager BitDefender Romania.

„Chiar daca vor castiga unele conturi pe termen scurt, ei le vor pierde din cauza ca nu vor putea presta servicii de calitate, care sunt la fel de importante ca si produsele de top. Partenerii BitDefender sunt certificati sa ofere servicii complexe clientilor, iar aceasta vine sub forma unor tarife percepute clientilor, care prefera sa plateasca mai mult pentru siguranta de a avea pe cine sa conteze”, a continuat Valceanu.

Seful BitDefender mizeaza de asemenea pe faptul ca, in cadrul anumitor teste internationale, solutiile de securitate BitDefender sunt superioare celor ale Kaspersky.

„Testele internationale derulate de organizatii independente, de exemplu AV Test, arata clar ca in ceea ce priveste rata de detectie, produsele Kaspersky sunt net sub BitDefender. Acest lucru ne face sa ramanem optimisti in privinta maturitatii clientilor de pe piata romaneasca, ei au experienta si discernamantul de a-si alege solutia de securitate in conformitate cu nevoile existente in mediul de business de astazi”, a incheiat seful BitDefender.

La randul sau, seful Kaspersky argumenteaza ca cel putin doua teste internationale, realizate de companii independente, indica Kaspersky ca avand solutii superioare celor BitDefender. „Un prim exemplu ar fi un test realizat in vara acestui an de compania independenta Matousec care a masurat proactivitatea mai multor solutii de securitate – Kaspersky s-a situat pe locul doi, dupa Online Armor Personal Firewall, in timp ce BitDefender Internet Security 2009 s-a plasat printre ultimele”.

In al doilea exemplu, un test realizat de Cascadia Labs ce are in vedere viteza de copiere a fisierelor cu anumiti antivirusi activati, Kaspersky se situeaza pe primul loc, in fata unor concurenti precum Norton, McAfee sau Eset, conform lui Cimpoesu.

Seful Kaspersky Romania considera ca acuzele aduse de BitDefender sunt „o reactie emotionala ca urmare a castigarii de catre noi a contului Ministerului de Justitie, care a implicat vanzarea a 13.000 de licente. Am dovedit si cu aceasta ocazie ca putem oferi suport tehnic clientilor nostri si nu tin minte sa fi intrat in vreo licitatie doar de dragul de a o castiga, am tinut la preturi si la calitate. De asemenea, spre deosebire de BitDefender, noi ne sustinem partenerii”.

Ca si tendinte pe piata interna, Teodor Cimpoesu a remarcat lansarea mai multor solutii de securitate gratuite, inclusiv de la concurentii BitDefender. Intrebat cum va contracara acest lucru, seful Kaspersky a spus ca „doar dupa ce ai probleme cu un sistem de securitate gratuit iti dai seama de ce iti ofera in plus o licenta cumparata, completa”.

Compania Kaspersky este prezenta pe piata din Romania din toamna anului trecut. „Daca eram de mai multi ani prezenti in tara, sigur eram numarul 1 acum”, a incheiat Cimpoesu.

BitDefender este cel mai mare producator de software de securitate autohton. Pe piata mai activeaza, ca jucator important, Symantec.