- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

RCS&RDS, amendata cu 300.000 lei pentru ca si-a taxat abuziv abonatii. Si ce daca?

17 Sep, 12:27 • emanuel.ceciu
RCS&RDS incaseaza, lunar, circa 5 milioane de lei de la abonatii de telefonie fixa, din taxa de mentenanta in valoare de 5 lei aplicata incepand cu iunie 2010. Anterior, compania a oferit gratuit serviciul de telefonie fixa majoritatii abonatilor. Suma incasata lunar de RCS&RDS eclipseaza puternic amenda de 300.000 lei administrata joi de ANCOM pentru ca operatorul nu a anuntat abonatii de implementarea taxei.
RCS&RDS, amendata cu 300.000 lei pentru ca si-a taxat abuziv abonatii. Si ce daca?

Conform celor mai recente informatii disponibile, RCS&RDS avea la inceputul anului circa 1,6 mil. clienti pe zona de telefonie fixa. Din acestia, maxim 600.000 sunt abonati ce platesc 2 euro pe luna, conform unor informatii din piata. Acestia nu sunt afectati de taxa de cinci lei inclusa de RCS&RDS in luna iunie. Restul de circa 1 milion achita aceasta taxa de 5 lei.

Astfel, compania incaseaza circa 5 milioane de lei in fiecare luna din aceasta controversata taxa de mentenanta, criticata in randul clientilor.

ANCOM, autoritatea in telecom, (care a avertizat RCS&RDS pe aceasta tema acum doua luni, fara a da vreo amenda) subliniaza ca firma este obligata ca pana la data de 29 octombrie „sa notifice clientii deja existenti cu privire la introducerea acestei taxe si sa modifice contractul-cadru, pentru clientii noi, pana la 19 septembrie 2010„.

In cazul in care nu va modifica contractul cadru pana la data de 19 septembrie, RCS&RDS va trebui sa plateasca o noua amenda, zilnic, de 5.000 lei, pana cand compania se va conforma, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii ANCOM.

Pe de alta parte, daca pana la data de 29 octombrie compania nu va notifica clientii cu privire la introducerea acestei taxe, va plati 10.000 de lei amenda, zilnic, pana la conformare, conform aceleiasi surse.

Totusi, chiar daca RCS&RDS va refuza sa se conformeze ambelor cerinte, si va plati deci amenzi de 15.000 de lei zilnic, tot ar iesi in profit. Compania incaseaza din taxa de 5 lei circa 160.000 lei in fiecare zi. Deci, practic, chiar daca RCS&RDS nu se va conforma ANCOM, compania tot va inregistra „profit” de 145.000 lei.

Desi cuantumul amenzii este disproportionat fata de veniturile incasate de operator, oficialii ANCOM au comentat pentru DailyBusiness.ro spunand ca „amenda dispusa operatorului RCS&RDS este una dintre cele mai mari amenzi contraventionale aplicate de ANCOM pana in prezent. Trebuie subliniat faptul ca, potrivit jurisprudentei, amenda contraventionala nu trebuie gandita sa asigure o reparatie pecuniara a unei eventuale daune/ prejudiciu, ci, prin natura ei, are caracter punitiv, fiind, asadar, o sanctiune pentru un comportament ce contravine legii. In cazul de fata, incalcarea a vizat lipsa notificarii abonatilor cu privire la modificarea valorii contractului ca urmare a introducerii prezentei taxei de mentenanta”, conform oficialilor ANCOM.

Institutia a luat in calcul atunci cand a dat RCS&RDS aceasta amenda si abaterile anterioare ale companiei.

„Ultima amenda contraventionala aplicata RCS & RDS de catre ANCOM a fost in cuantum de 100.000 lei, operatorul fiind sanctionat pentru nepublicarea pe site-ul sau a unor informatii referitoare la interconectarea retelei”.

„In cazul de fata, pe langa amenda contraventionala a fost dispusa si masura restituirii sumelor aferente taxei de mentenanta catre abonatii care vor denunta contractul, prin urmare o parte a prejudiciului cauzat va fi recuperata in acest mod. In plus, amenzile administrative pe zi de intarziere care vor fi aplicate in cazul in care RCS & RDS nu se va conforma masurilor dispuse vor avea, la randul lor, un caracter represiv”.

Clientii au de asemenea dreptul sa denunte unilateral contractul in termen de 30 de zile de la primirea notificarii, fara ca acestia sa plateasca despagubiri. De asemenea, clientii sunt indreptatiti sa ceara restituirea integrala a sumelor corespunzatoare taxei de mentenanta percepute de RCS&RDS in perioada scursa intre data introducerii taxei si data rezilierii contractului.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, oficialii RCS&RDS au spus ca nu doresc sa comenteze asupra acestui subiect.

Concurentii principali ai RCS&RDS pe segmentul de telefonie fixa sunt Romtelecom si UPC Romania.