- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Reteaua Cosmote este pregatita pentru 3G

13 May, 12:33 • mihaela.tudorancea
Reteaua operatorului Cosmote Romania este deja pregatita pentru introducerea 3G-ului, business-ul cu cea mai rapida crestere din telecomul local, echipamentele montate in ultimul an suportand deja aceasta retea, au declarat pentru DailyBusiness.ro surse apropiate companiei.
Reteaua Cosmote este pregatita pentru 3G

Acest lucru demonstreaza faptul ca operatorul considera iminenta obtinerea unei licente 3G.

Momentan, Cosmote Romania este singurul concurent de pe piata de telefonie mobila locala care inca nu detine aceasta licenta. Stefanos Theocharopoulos a declarat la inceputul anului trecut, cand a fost numit CEO, ca prioritatea sa este gasirea unei solutii care sa permita operatorului furnizarea de servicii de date mobile.

Operatorul Cosmote are doua variante la care poate apela pentru a dispune de o licenta 3G, potrivit jucatorilor din piata. Prima ar fi sa beneficieze de o noua licenta 3G scoasa la licitatie de ANCOM (autoritatea pietei telecom), situatie in care toti ceilalti operatori ar trebui sa fie de acord. A doua varianta vizeaza achizitionarea RCS&RDS sau Zapp, operatori care dispun de o astfel de licenta.

Surse din piata sunt de parere ca grupul elen s-a inteles deja cu arabii de la Saudi Oger, care detin compania Telemobil, operatorul brandului Zapp in Romania, la un pret de vanzare si ca tranzactia ar putea fi finalizata la sfarsitul acestui an. Reprezentantii Cosmote Romania si Zapp Romania nu au dorit sa comenteze pe aceasta tema.

Operatorul Zapp a raportat la sfarsitul lunii iunie a anului 2007 putin peste 500.000 de abonati, pe cand Cosmote Romania a anuntat, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, o baza de clienti de 6,1 milioane.

Afacerile Cosmote Romania au crescut si ele cu 84%, in primul trimestru al acestui an, la 98,1 milioane de euro, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, potrivit raportului OTE, impotriva curentului de pe piata locala de telecomunicatii mobile care a ajuns deja la maturitate.

Cosmote Romania este al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, ca numar de clienti, principalii competitori fiind Orange Romania, liderul pietei, si Vodafone Romania.

Deutsche Telekom a devenit anul trecut cel mai important actionar minoritar al OTE si detine in prezent 40% plus unul din drepturile de vot in actionariatul grupului elen, in urma unor tranzactii in valoare totala de 4,4 miliarde euro. OTE, care mai detine pe piata romaneasca Romtelecom si Germanos, a fost consolidat in rezultatele financiare ale Deutsche Telekom pentru prima data in primul trimestru al acestui an.