- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Telefoanele mobile \”gri\”, 20-25% din piata romaneasca

18 Mar, 00:02 • emanuel.ceciu
Piata gri a telefoanelor mobile (terminale aduse in tara pe canale neoficiale sau telefoane cu interventii neautorizate la nivel de soft - n.r.) a reprezentat in 2007 circa 20-25% din totalul pietei telefoanelor mobile din Romania, segmentul "premium" fiind cel mai afectat.
Telefoanele mobile \gri\, 20-25% din piata romaneasca

„Estimam ca piata gri a telefoanelor mobile ajunge la aproximativ 20-25%, poate mai mult pe segmentul premium, telefoane pe care clientii le vor atat de mult incat sunt gata sa faca compromisuri”, a declarat pentru DailyBusiness Doru Oraselu, marketing manager al HAT Group Co., reprezentant oficial al diviziei de telefoane mobile Samsung in Romania.

Conform declaratiilor anterioare ale oficialilor retailerului GSM Germanos, piata telefoanelor mobile in 2007 a fost de 4 milioane terminale. Astfel, ponderea de 20% duce la o piata a telefoanelor gri de circa 800.000 de terminale comercializate in 2007.

Piata telefoanelor gri este reprezentata de terminalele mobile care intra in Romania inainte de a fi lansate oficial de importatorii si distribuitorii autorizati si care, „desi pot parea mai convenabile sau pot fi disponibile mai repede, pot aduce prejudicii utilizatorilor”, conform oficialilor HAT Group.

„Astfel, un aparat care a fost destinat unei alte piete poate sa nu fie 100% compatibil cu retelele locale si unele functii pot sa nu mearga. Interventiile neautorizate la nivel de soft pot de asemenea afecta functionalitatea telefonului, fie integral, fie ca fiabilitate in timp”, a mai spus Oraselu.

Acesta nu a exclus din piata gri telefoanele mobile la mana a doua, reconditionate si vandute ca produs nou. Oficialii HAT au precizat ca telefoanele Samsung originale din Romania pot fi recunoscute dupa holograma companiei, atat pe telefon cat si pe baterie.

Oficialii Germanos si Fonomat, cei mai mari doi jucatori pe piata autohtona de retail GSM, precum si cei ai celui mai mare producator, Nokia, nu au oferit informatii pentru acest material.

„Avand in vedere faptul ca piata gri a telefoanelor mobile afecteaza atat producatorul, cat si intermediarul si end-userul, speram ca evolutia acesteia sa stagneze si chiar sa regreseze in 2008, prin efortul sustinut al tuturor celor implicati in combaterea fenomenului”, a declarat Oraselu.

Oficialii reprezentantului Samsung in Romania au subliniat ca prin cumpararea unui telefon mobil de pe piata gri, utilizatorii nu vor primi, in cele mai multe cazuri, suport tehnic direct de la producator, actualizari de software si service.

„Un terminal mobil importat oficial si testat in Romania ofera clientilor garantia functionarii bune in retelele de telefonie mobila autohtone, posibilitatea de a beneficia de service autorizat pe teritoriul Romaniei precum si posibilitatea de a utiliza la maxim functiile telefonului”, a declarat Oraselu.

Hat Group a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri estimata la circa 65 milioane dolari, in crestere cu aproximativ 50% fata de 2006. Compania a livrat peste 520.000 de terminale pe piata din Romania pe parcursul anului 2006 si al primei jumatati din 2007.

HAT Group Co. reprezinta oficial, din februarie 2003, divizia de telefoane mobile Samsung in Romania pentru efectuarea operatiunilor de vanzare si distributie, serviciilor post-vanzare, promovarea marcii si a produselor.