IT&C, NEW MEDIA

Traficul de date in cloud in centrele de date: Crestere de aproape 5 ori pana in 2017

17 octombrie 2013, ora 14:29, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cloud-computing-mare.jpg
Traficul de date in cloud in centrele de date va creste de 4,5 ori pana in 2017, de la 1,2 zettabytes (1 ZB=10007) in 2012, la 5,3 zettabytes, conform Cisco Global Cloud Index (2012 ľ 2017). Astfel, traficul in cloud costituie componenta cu cea mai mare rata de crestere pentru perioada analizata, respectiv 35%, dar si cu cea mai mare pondere in traficul global generat de centrele de date.

Acelasi raport arata ca traficul global generat de centrele de date va creste de trei ori pana in 2017, la un volum total de 7,7 zettabytes pe an.

Un zettabyte inseamna un miliard de terrabytes, iar 7,7 zettabytes echivaleaza cu:
 • 107 mii de miliarde de ore de transmisii muzicale ľ Aproximativ 1,5 ani de transmisie neintrerupta de muzica pentru toata populatia planetei la nivelul anului 2017.
 • 19 mii de miliarde de ore de conferinta business pe web ľ Echivalentul a aproximativ 14 ore de conferinte zilnice pe web pentru intreaga forta de munca la nivelul anului 2017.
 • 8 mii de miliarde de ore de transmisie video on-line HD ľ Echivalent cu aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic catre toata populatia planetei la nivelul anului 2017.
Aproximativ 17% din traficul centrelor de date va fi generat de utilizatorii finali care acceseaza cloud-ul pentru navigarea pe internet, transmisia on-line a materialelor video si utilizarea tuturor dispozitivelor conectabile la retea, elemente ce alcatuiesc öInternetul Tuturor Lucrurilorö.

Un alt segment de trafic este cel generat de centrele de date si serviciile de cloud computing pentru a sigura accesul la servicii in cloud pentru utilizatorii individuali. Pentru perioada 2012-2017, Cisco anticipeaza ca aproximativ 7% din totalul traficului va fi realizat intre centrele de date, sub forma replicarilor de date si a update-urilor de software si sistem. Alte 76 de procente din trafic va fi generat in interiorul centrelor de date pentru stocare, producerea si dezvoltarea datelor intr-un mediu virtualizat.ôRomania se aliniaza tendintelor globale, pe masura ce interesul pentru servicii IT in cloud este in crestere, atat in sectorul privat, cat si in cel de stat. Avand in vedere contextul economic actual, tehnologia in cloud reprezinta o alternativa pentru organismele guvernamentale de a oferi servicii de calitate la costuri reduse, dar si pentru furnizorii de servicii si companiile din retail si utilitatii. Datele privind gradul de pregatire pentru adoptarea serviciilor in cloud situeaza Romania pe o pozitie foarte buna, atat in ceea ce priveste infrastructura de retele fixe, cat si si mobileö, a declarat Mihai Florin Mincu, Cisco Data Center, virtualization & cloud product sales specialist.

La nivel regional, Orientul Mijlociu si Africa vor cunoaste cea mai mare crestere a utilizarii tehnologiei cloud (CAGR 57%), turmate de Asia Pacific (43% CAGR) si Europa Centrala si de Est (CAGR 36%).

Cisco Global Cloud Index (2012 ľ 2017) ofera estimari privind cresterea traficului de date si a celui IP bazat pe cloud, precum si tendintele. Studiul include o prognoza a ôtranzitiei volumului de procesare a datelorö, ce indica schimbarile esentiale in volumul de procesare cauzat de trecerea de la centre de date traditionale la servere virtualizate, bazate pe tehnologii cloud.

Raportul contine si detalii referitoare la gradul de pregatire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud, reflectand capacitatea retelelor fixe si mobile din diverse regiuni (din aproape 150 de tari) de a sustine aplicatii si servicii bazate pe cloud computing pentru segmentul business si consumer.

Repere cheie:
 • Traficul total al centrelor de date va creste de 3 ori pana in 2017- Cisco estimeaza ca traficul global al centrelor de date se va tripla de la 2,6 zettabytes in 2012, la 7,7 zettabytes in 2017, cu o rata anuala compusa de crestere de 25%.
 • Traficul in cloud va creste mai rapid decat traficul total al centrelor de date ľ Tranzitia la servicii cloud este prinicipalul motor de crestere. Astfel, pana in 2017, traficul global de date va creste de trei ori (25% CAGR), fata de 4,5 ori (35% CAGR) traficul de date in cloud.
 • Traficul in cloud va reprezenta mai mult de doua treimi din totalul traficului centrelor de date ľ La nivel global, traficul in cloud va creste de la 46% din totalul traficului centrelor de date (98 exabytes lunar sau 1,2 zettabytes anual) in 2012, la 69% (443 exabytes lunar sau 5,3 zettabytes anual) pana in 2017.
 • Cresterea traficului cloud in functie de regiune: Orientul Mijlociu si Africa vor inregistra cea mai mare rata de crestere a traficului in cloud in perioada 2012 ľ 2017
 • In 2012, America de Nord a generat cea mai mare cantitate de traficin cloud (469 exabytes anual), urmata de Asia Pacific (319 exabytes anual) si Europa de Vest (225 exabytes anual).
 • Pana in 2017, America de Nord va genera cea mai mare cantitate de trafic in cloud (1886 zettabytes anual), urmata de Asia Pacific (1876 zettabytes anual) si Europa de Vest (770 exabytes anual).
 • Tranzitia volumului de procesare a datelor: in perioada 2012 ľ 2017, volumul de date procesat in centrele de date va creste de 2,3 ori si de 3,7 ori volumul in cloud - in 2012, 39% din volumul de date era procesat in cloud, in timp ce 61% in centrele de date.
 • Tranzitia volumului de procesare a datelor: in perioada 2012 ľ 2017, volumul de date procesat in centrele de date va creste de 2,3 ori si de 3,7 ori volumul in cloud - in 2012, 39% din volumul de date era procesat in cloud, in timp ce 61% in centrele de date.á
  • 2014 va fi primul an in care majoritatea activitatilor de procesare a datelor va fi realizata in cloud; 51% din toate operatiunile vor fi realizate in cloud, in timp ce 49% vor fi realizate in mod traditional.
  • Pana in 2017, aproximativ doua treimi, respectiv 63% din operatiunile de procesare a datelor vor fi realizate in cloud; 37% vor fi realizate cu ajutorul centrelor de date traditionale.
  • Valoarea raportului procesare date/utilizare a serverelor cloud nevirtualizate va creste de la 6,5 in 2012 la 16,7 pana in 2017. Comparativ, valoarea raportului procesare date/utilizare a serverelor traditionale nevirtualizate va creste va creste de la 1,7 in 2012 la 2,3 pana in 2017.
Gradul de pregatire a infrastructurii pentru adoptarea tehnologiei cloud

In vederea evaluarii gradului de pregatire pentru adoptarea cloud au fost analizate diverse atribute ale retelelor fixe si mobile. Au fost evaluate viteza medie si mediana de incarcare si descarcare, precum si latentele (valorile mediane au fost incluse anul acesta pentru o mai buna intelegere a capacitatii utilizatorului final de a adopta tehnologia cloud, in fiecare tara); caracteristicile tehnice de performanta ale fiecarei retele sunt furnizate pentru fiecare regiune geografica: Asia Pacific, Europa Centrala si de Est, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, America de Nord si Europa de Vest.

Citeste si: Cate companii vor sa apeleze la solutii bazate pe Cloud
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 13:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter