LIFESTYLE

2.000 de florarii se bat pe o piata de 200 milioane euro

25 septembrie 2013, ora 17:05 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
flori2.jpg
Aproximativ 2.000 de florarii inregistrate la Registrul Comertului, avand ca obiect de activitate comertul cu flori, plante sau intermedierea vanzarii de flori, dintre care 1.900 traditionale si 130 online, impart o piata estimata, anul trecut, la circa 200 de milioane de euro, potrivit lui Marius Dosinescu, CEO si fondator al florariilor FlorideLux.ro. Daca sectorul florariilor clasice pierde usor teren, industria online de flori creste anual cu 30%.

La ora actuala, principalele probleme ale pietei romanesti de flori sunt date de lipsa producatorilor locali sau a unor programe din fonduri europene de incurajare a productiei locale de flori, de concurenta neloiala, de inexistenta reglementarilor legislative clare sau a informatizarii florariilor si slaba pregatire in domeniu. Totodata, faptul ca nu exista o organizatie care sa puna bazele unor proiecte de anvergura in aceasta industrie, constituie o piedica in calea dezvoltarii pietei de profil.

Majoritatea celor care isi deschid florarii online nu ia in considerare faptul ca profitabilitatea variaza in functie de cerere si sezonalitate si ca, spre deosebire de florariile traditionale, aceasta coboara considerabil in perioada februarie martie, cand volumele vandute cresc. Acest lucru se intampla deoarece se mareste aparatul logistic si scade tichetul mediu de comanda, a punctat CEO-ul florariilor FlorideLux.ro.

De asemenea, potrivit lui Marius Dosinescu, se omite un aspect important, legat de clienti, care fie migreaza foarte usor de la un brand la altul, mai ales daca achizitioneaza ocazional flori, fie raman credinciosi unei singure florarii, daca fac cumparaturi frecvent.Pe de alta parte, este un mit acela ca profitul se arata imediat intr-o astfel de afacere, fiind nevoie de un minim de trei ani de investitii constante pentru acest lucru.

Cu marje de profitabilitate cuprinse intre 10 si 30%, piata florariilor online este atractiva pentru multi romani, lucru pozitiv, deoarece contribuie la popularizarea acestui tip de business in randul clientilor.

Piata florariilor offline a fost de aproximativ 200 milioane de euro anul trecut si a fost caracterizata de un trend pozitiv catre reglementare si fiscalizare corecta. Din intreaga industrie de floristica, piata online de flori reprezinta circa 2,5%, iar din punct de vedere al valorii, circa 2,5 milioane de euro, a explicat Marius Dosinescu.

Dupa cum mentioneaza acesta, romanii au inceput sa prefere tot mai mult achizitiile pe Internet, drept pentru care si vanzarile florariilor online cresc cu 30% de la an la an.

Ca urmare a noilor obiceiuri de consum, dar si a scaderii puterii de cumparare, a faptului ca florile se afla la varful piramidei nevoilor zilnice, industria florariilor clasice va cunoaste un regres in 2013, piata urmand sa coboare la nivelul de 190 de milioane de euro.

In ceea ce priveste florariile virtuale, acestea beneficiaza de o mai mare stabilitate. La momentul actual, circa 130 de astfel de magazine online isi impart piata pe care opereaza, din care fac parte noua jucatori importanti.

Florariile FlorideLux.ro au o cota de 25% din piata, ceilalti jucatori majori impart 60%, iar alte 120 de florarii online declarate 15% din aceasta, a precizat fondatorul florariilor FlorideLux.ro.

Piata de florarii online are si ea o alta serie de dezavantaje, precum increderea scazuta a consumatorilor in mediul online, serviciile neprofesionale oferite de unele florarii noi care intra pe piata sau lipsa informatiilor corecte disponibile pe anumite site-uri. De asemenea, multe florarii online au site-urile neactualizate, rezultatele financiare nepublicate, iar datele de contact invalide.

In acest context, Dosinescu este de parere ca antreprenoriatul in acest domeniu trebuie sprijinit prin transfer de know-how, iar o crestere importanta a pietei poate veni din zona de francizare.

Pe piata florariilor online din Romania mai sunt jucatori precum florifrumoase.ro, Floria.ro.

Citeste siPiata de flori atinge 100 mil. euro. Jumatate sunt bani negri, dar "se albesc" de la an la an
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 14 Iulie 2020, 07:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter