LIFESTYLE, NEW MEDIA

Atentie la puscariasii scriitori! "Mein Kampf" de Hitler a ajuns bestseller online

10 ianuarie 2014, ora 17:03, autor(i): Valentin Gros 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
MK.jpg
Moda de a scrie carti in inchisoare nu e atat de noua pe cat am crede. Unii recurg la aceasta activitate din porniri artistice, altii o fac din diverse interese. Istoria mai inregistreaza si cazuri cand creatiile de dupa gratii ajung sa bulverseze lumea. Iar apoi, peste ani, ating pozitii de lider in topurile cititorilor.

Cel mai apropiat exemplu este cel al fostului premier Adrian Nastase, care a beneficiat de o reducere a pedepsei dupa ce a scris o carte in penitenciar.

Cu multi ani in urma, un alt personaj si-a exersat talentul literar in inchisoare. Opera acestuia a devenit o adevarata "biblie" pentru ideologia nazista, iar astazi e bestseller in format digital.

In 1923, detinutul Adolf Hitler se afla in inchisoarea Landsberg, unde isi ispasea pedeapsa pentru participare la o tentativa de puci. Acolo a scris o carte intitulata Mein Kampf (Lupta mea), in care si-a expus viziunile politice si caile de punere in practica.

De fapt, nu a scris propriu-zis, pentru ca a dictat textul catre doi colegi de celula, Rudolph Hess si Emil Maurice, timp de un an si jumatate.

Cum i-a venit ideea lui Hitler?Hitler spera ca din vanzarea cartii sa-si achite macar o parte din datoriile facute in timpul procesului, cand cheltuise ceva bani cu apararea. Nu spera, totusi, sa scoata un tiraj foarte mare. Credea ca lucrarea va fi citita in special de membrii partidului din care facea parte, NSDAP, la acel moment nu foarte numeros.

Mein Kampf a fost vanduta in doar 9.000 de exemplare in 1925, anul aparitiei pe piata. Hitler nu a obtinut niciun ban ca drepturi de autor. Probabil ca veniturile nu au acoperit cheltuielile.

Mai tarziu insa, pe masura ce Hitler devenea un om politic tot mai puternic, tirajele cresteau, astfel ca in 1930 au fost vandute 55.000 de exemplare, iar in 1933, anul cand autorul a devenit cancelar, cartea a fost distribuita in 850.000 de exemplare.

In perioada cat NSDAP a detinut puterea in Germania, guvernantii au editat si distribuit 6 milioane de exemplare, beneficiarii fiind soldati, dar si civili. Fiecare cuplu de proaspat casatoriti primea un Mein Kampf gratuit, ca dar de nunta.

In aceasta perioada de varf pentru el, Hitler castiga echivalentul a peste 1 milion de dolari pe an ca drepturi de autor. Suma echivaleaza cu 12 milioane de dolari la nivelul anului 2012, prin actualizare cu inflatia.

Liderul nazist a vandut in total peste 10 milioane de exemplare din opera sa, pana in ziua cand s-a sinucis, 30 aprilie 1945. Vanzarile i-au adus echivalentul a 152 milioane de dolari, cifra corespunzatoare anului 2012.

Cine castiga azi bani de pe urma cartii?

Ca mostenitor legal, nepotul sau Leo Raubal ar fi putut sa isi revendice drepturile de autor si sa castige milioane de dolari, dar acesta a refuzat orice legatura cu afacerea.

Astfel, Mein Kampf va deveni proprietatea landului Bavaria, unde se afla resedinta lui Hitler. Autoritatile landului au preluat drepturile intelectuale dupa razboi, iar la 30 aprilie 2015, cand se vor implini 70 de ani de la moartea autorului, copywright-ul va deveni bun public. Din acel moment, oricine are o tipografie va putea sa tipareasca si sa vanda cartea pe teritoriul Germaniei, fara sa plateasca niciun ban.
Mein Kampf intr-un top Amazon.com
Mein Kampf intr-un top Amazon.com

Regimul difera de la tara la tara. In SUA, imediat dupa razboi, compania Houghton Mifflin a preluat drepturile de la autoritatea de stat din domeniu, pentru 37.000 de dolari. A castigat 700.000 de dolari in 20 de ani, apoi a donat banii in scopuri caritabile si a incetat publicarea cartii.

In Marea Britanie, cartea a fost interzisa intre 1945 si 1969, dar apoi publicarea ei a devenit permisa si banii rezultati din vanzari au fost donati unor societati anonime de binefacere.

Mein Kampf a fost scoasa de sub restrictii in alte tari si e pe cale sa devina bestseller in state ca Suedia, India, Turcia.

Dupa aproape 90 de ani, in topuri

Editiile digitale ale cartii lui Hitler au succes la 89 de ani de data aparitiei, afirma analistul Chris Faraone. Acesta considera ca noul val de popularitate este generat de faptul ca acum putem sa o citim "in intimitatea iPad-urilor".

Peste o duzina de editii gratuite in limba engleza au fost descarcate de pe net de circa 100.000 de ori. Dar si variantele cu plata atrag cititori.

In Marea Britanie, un ebook Mein Kampf, la pretul de 99 penny a ajuns in topurile sectiunilor de propaganda si fascism&nazism ale retailerului online Amazon.co.uk si pe locul 2 la sectiunea de stiinte politice si ideologice.

Varianta americana, Amazon.com, are si ea cartea (99 centi) in pozitii de varf, la sectiunile propaganda si psihologie politica.

Surse: CelebrityNetWorth.com, The Guardian
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 01:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter