- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cele mai scumpe filme romanesti lansate in 2010

14 Oct, 00:01 • andra.gheorghe
Pelicule semnate de Cristi Puiu, Radu Munteanu, Florin Serban, Constantin Popescu si Sergiu Nicolaescu sunt cele mai scumpe productii cinematografice locale de anul acesta. Va propunem o trecere in revista a filmelor romanesti cu cele mai mari bugete, lansate pe marile ecrane in 2010.
Cele mai scumpe filme romanesti lansate in 2010

1. Aurora

, cel mai recent lung metraj al lui Cristi Puiu, regizorul premiat la Cannes pentru „Moartea domnului Lazarescu”, va avea premiera in luna noiembrie si dispune de cel mai mare buget operat pe piata locala in 2010. Flmul, o co-productie Romania-Franta-Eletia si Germania, a atras o finantare de 1,4 milioane euro.

2. Eu cand vreau sa fluier, fluier, pelicula cu care Florin Serban a castigat Ursul de Argint la Berlin si care va reprezenta Romania la Oscar, a dispus de un buget de 900.000 euro, din care 250.000 euro au venit din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC). Lungmetrajul a avut premiera in Romania in luna martie.

3. Poker, cel mai recent proiect al regizorului Sergiu Nicolaescu, produs de MediaPro Pictures, disponibil pe marile ecrane din aprilie, a avut o finantare de 890.000 euro, un sfert din buget fiind asigurat tot de CNC.

4. Felicia inainte de toate, pelicula regizata de romanul Razvan Radulescu si olandeza Melissa de Raaf, a fost realizat cu 850.000 euro. Filmul a fost lansat in cinematografele din tara in luna iunie a acestui an.

5. Marti, dupa Craciun, lungmetrajul semnat de Radu Munteanu, care a avut premiera in Romania in septembrie, si Porteretul luptatorului la tinerete, pelicula regizata de Constantin Popescu Jr., asteptata in cinematografe luna aceasta, au dispus, fiecare, de bugete in valoare de 800.000 euro.

6. Nunta in Basarabia, pelicula in regia lui Napoleon Helmis, filmata timp de 22 de zile in Chisinau, a fost realizata cu o finantare de 500.000 euro. Filmul a avut premiara in Romania in luna septembrie.

7. Kapitalism, documentar in regia lui Alexandru Solomon, care reuneste „personaje” ca Gigi Becali, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu sau George Copos, pentru a descrie parcursul Romaniei de la comunism la o economie originala de piata, a fost realizat cu un buget de 400.000 euro si lansat in aprilie 2010.

Bugetul mediu alocat unei productii locale de film a ramas constant, din 2007 pana in prezent, la aproximativ 800.000 euro.

Cel mai scump film facut in cinematografia romaneasca de dupa 1989 este pelicula „Restul e tacere”, a regizorului Nae Caranfil, turnata cu un buget de peste 2,4 milioane euro.

Filmul, lansat in cinematografele din tara in 2008, spune povestea regizorului Grigore Brezeanu si a producatorului Leon Popescu, care au realizat in 1911 primul film romanesc de fictiune, „Independenta Romaniei”.

Trailerul oficial al „Aurora”, cel mai scump film de pe marile ecrane din 2010, in regia lui Cristi Puiu
[dbvideo=506]

Trailerul oficial „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, in regia lui Florin Serban, realizat cu 900.000 euro
[dbvideo=507]