- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cererea de bone filipineze a crescut cu 40% in primele sase luni ale anului

30 Jun, 12:28 • Redactia DailyBusiness
Cererea de bone filipineze pe piata din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 40% in primul semestru din 2010, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor companiei Perfect Connections Associates, specializata in recrutarea si plasarea de personal asiatic.
Cererea de bone filipineze a crescut cu 40% in primele sase luni ale anului

„Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta (bone, menaj, ingrijire varstnici, gradinari)”, a declarat Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates.

„Cele mai solicitate raman bonele si menajerele casnice, acestea reprezentand peste 80% din totalul angajarilor de anul acesta”, a mai spus Perfect.

Infuzia de personal filipinez pentru asistenta casnica a inceput in Romania in urma cu circa trei- patru ani, cand persoanele cu venituri peste medie sau mari au inceput sa apeleze la aceasta solutie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate in domeniu, au explicat reprezentantii Perfect Connections Associates.

„In timp, clientii au observat calitatile deosebite ale personalului filipinez, asa incat cererea de personal asiatic a fost permanent in continua crestere. Anul acesta, piata de bone filipineze a explodat de-a dreptul, dovada fiind numarul mare de cereri in curs de solutionare pe care l-am inregistrat in semestrul intai”, a mentionat Tiana Perfect.

„Parintii care le-au angajat explica si de ce: bonele filipineze sunt foarte atente cu copiii, vorbesc limba engleza, sunt devotate si, foarte important in acesta perioada economica dificila, reprezinta o solutie mai ieftina pe termen lung”, a adaugat Perfect.

Procesul de selectie si plasare a unei bone din Filipine dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de timpul necesar de la caz la caz pentru obtinerea actelor si avizelor necesare unei persoane ca sa aplice pentru un loc de munca in Romania. Contractele de munca se incheie pe o perioada de minim doi ani.

In privinta costurilor, acestea implica pentru parintii angajatori o taxa initiala in valoare de circa 3.500 euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul in care parintii incep sa caute o persoana potrivita si pana la obtinerea permisului de munca si efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez in Romania.

Ulterior, parintii angajatori platesc bonei un salariu lunar cuprins intre 300 si 500 de euro, in functie de sarcinile solicitate si de calificarile fiecarei persoane,

Filipine este o tara in care exportul fortei de munca a devenit o necesitate in ultimii 30 de ani, iar statul a dezvoltat o serie de institutii care reglementeaza acest sector, mai ales ca veniturile filipinezilor care lucreaza in strainatate au ajuns sa aiba o pondere extrem de importanta in produsul intern brut al tarii.

Dupa selectie, la sosirea in tara, bonele trec printr-o scurta perioada de training, de aproximativ 10 zile, care include descrierea obiceiurilor romanesti, explicarea diferentelor culturale, a specificului educational, astfel incat adaptarea la noul mediu de lucru si de viata sa le fie cat mai usoara. In plus, sunt refacute analizele obligatorii pentru angajare si necesare pentru „linistea angajatorului”.

Pentru anul in curs, Perfect Connection Associates se asteapta ca cererea de personal casnic filipinez sa isi mentina ritmul de crestere, urmand ca, in 2011, piata sa cunoasca un nou salt semnificativ.

Perfect Connections Associates a fost fondata in 2007 si selecteaza si asista la recrutarea si plasarea de personal roman si strain pentru ingrijirea copiiilor sau a varstnicilor, menaj casnic, menaj office, industria hoteliera.