LIFESTYLE

Comunism cu fata americana. Cum trec SUA de la consumerism la strans cureaua

29 octombrie 2011, ora 00:07, autor(i): Valentin GrosMadalina Pana   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
garbage_2.jpg
Simbol al consumerismului si invidiata de popoarele din blocul comunist pentru luxul pe care il promova, societatea americana a ajuns astazi sa promoveze tocmai ideile de strans cureaua specifice comunismului, instaurat si in Romania inainte de 1989.

Pe vremea lui Ceausescu, a face economie era "un must", ca sa ne exprimam in limbajul de azi. Economie de resurse, de hrana, de tot ce misca.

Cum pe atunci laptele, sucurile, berea etc se vindeau numai la sticla, nu in ambalaje de unica folosinta ca azi, sticlele trebuia duse la centrele de colectare.

La fel si cu hartia. Era o lipsa de respect fata de economia nationala sa arunci la gunoi ziare, reviste sau caiete folosite.Si se facea o intreaga propaganda pe tema asta. Copiii erau indemnati la scoala sa nu faca risipa si li se fixau planuri la cantitatile de sticla si maculatura pe care sa le duca la scoala pentru a fi recuperate.

Un comunist (sau pionier, utecist) destoinic si devotat patriei nu avea voie sa risipeasca mancarea. De fapt, chiar daca ar fi vrut, nu ar fi putut. Frigiderele nu dadeau pe dinafara de prea multe alimente, galantarele magazinelor erau goale.

"Taranii cooperatori" erau indemnati, in presa si la televiziune, sa adune si ultima boaba de pe camp, ca "sa asigure, in conditii judicioase, necesarul de hrana al natiunii".

Caloriferele dadeau foarte putina caldura in apartamente, astfel ca oamenii stateau cu aragazele aprinse, cuibarindu-se in jurul lor. Partidul ne invata sa aplicam cat mai multe izolatii, sa nu se piarda niciun grad. De multe ori romanii se uitau la televizor cu canadienele pe ei, in casa. A ramas in memoria colectiva discursul lui Nicolae Ceausescu, care a spus ca "daca ne este frig, mai punem o haina pe noi".

Societatea americana, care candva incuruja consumul in vederea cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, promoveaza la randul ei astazi economia de hrana si de resurse, precum cele energetice.

Ce sfaturi primesc americanii pentru a nu mai irosi mancarea

1. Cumpara alimente mai des. Modelul european de mers la cumparaturi in mod frecvent,chiarsi in fiecarezi, poate ajuta la reducerea deseurilor alimentare in comparatie custilul american de mega-cumparaturila sfarsit de saptamana.

La urma urmei, atunci cand sunteti la cumparaturi in weekend, sanseleca produsele alimentare sa se strice pana la sfarsitul saptamanii viitoare sunt mai mari. In plus, cumparaturile mai frecventeofera flexibilitatea de afolosi resturile de mancare.

2. Pastrati frigiderulordonat. Daca nu puteti vedeaun produs in frigider, este posibil sa uitati sa-l mancati.Puneti alimente noi in spate si impingeti-lepe cele mai vechi in fata.

3.Ignora datele de expirare. Ei bine, poate nu complet, ci pentru ca datele respective tind sa fie conservatoare. Bazati-va mai mult pe simturile proprii pentru a determina daca alimentele sunt sau nucomestibile.

4. Adu resturile de la restaurantacasa. Unele restaurante sunt renumite pentru portii mari. Nu lasa resturile sa fie aruncate la gunoi. Ambaleaza-le si ia-le acasa.

5. Folositi farfurii mai mici. Unele familii folosesc farfuriide dimensiuni redusepentru a incuraja luarea de portii mai mici, si care pot fi apoi reumplute, daca este necesar. In acest fel, este mai putin probabil ca adultii si copiiisa ia mai multdecat vor manca.

6. Gatiti mai mult.Oamenii vor fimai putin susceptibili sa arunce mancarea gatita de ei sau depersoanaiubita.

7. Manancatiinainte deshopping. Cumparaturilepe stomacul gol tind sa duca la impulsul de acumparaproduse inutile.

8. Mancati resturi. Unele produse, cum ar fi chili si fleica, au un gust chiar mai bun a doua zi.

9. Foloseste congelatorul. Pastrarea resturilor de mancare si a altor produse congelate in frigiderpoate ajuta la reducerea cantitatii de mancare ce ajunge incosul de gunoi.

Cititi aici mai multe sfaturidin SUA privind economia la mancare. De asemenea, Uniunea Europeana incurajeaza la randul sau reducerea consumului, fiind sustinuta si de retaileri.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Tudor a spus:
29/10/2011 07:45
Kapitalismul fara inselaciune si fara jaf (colonii !) e neputincios.
 
ion gh a spus:
31/10/2011 08:28
Si din alte puncte de vedere SUA este cel mai comunist stat . Cei mai urmariti cetateni sint americanii si acest lucru vor sa-l extinda folosind pretextul terorismului international.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 29 Iulie 2021, 19:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter