- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Paradoxuri socante: Capitalismul are un alt chip in lumea a treia (Foto EXCLUSIV)

09 Apr, 19:02 • gecad.epayment
Calatoria intr-o tara saraca din Africa iti ofera, pe langa un ritm de viata mai lent si curiozitati culturale la tot pasul, si o pauza de la capitalismul occidental si stilul pe care il impune, motiv pentru care putinele sale materializari in aceasta lume devin elemente demne de imortalizat. George Popescu, managerul roman care si-a petrecut doua saptamani in Mauritania, a surprins "esenta" capitalismului intr-o tara in care 20% dintre locuitori traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi.
Paradoxuri socante: Capitalismul are un alt chip in lumea a treia (Foto EXCLUSIV)

„Desi se bea Coca-Cola si se cumpara Toyota, dar si Logan, aici nu a patruns consumerismul. Au un alt stil”, spune el.

Printre alte materializari ale capitalismului din Mauritania si care nu au fost surprinse in fotografii se numara faptul ca iti poti cumpara credit pentru telefonul mobil de la „dealeri mobili”, care isi striga „marfa” cu ajutorul inregistrarilor care rasuna din difuzoare, precum si faptul ca accesul la internet se face numai wireless si prin intermediul salilor special amenajate, conectate de asemenea wireless.

„Totul in piata este made in China, seamana cu centrul comercial Europa din Bucuresti”, povesteste George.

Mauritania este una dintre cele mai sarace tari ale Africii, cu un PIB de 3,16 miliarde dolari in 2008, in ciuda importantelor zacaminte de fier, cupru si aur, exploatate in special de companii straine. Majoritatea populatiei traieste din agricultura si cresterea animalelor. Zona de coasta a Mauritanei este una dintre cele mai bogate in peste din intreaga lume, dar aceasta resursa este exploatata mai ales de straini. La inceputul anilor 2000, in Mauritania s-a descoperit un important zacamant de petrol, dar pana in prezent nu a inceput sa fie exploatat.

In martie 1999, Mauritania a fost nevoita sa apeleze la asistenta FMI din cauza datoriilor externe pe care le acumulase. Ajutorul oferit de Fond a fost de 54 milioane dolari. Una dintre provocarile economiei din Mauritania ramane procesul de privatizare si cresterea PIB cu 4-5% pe an.

Departe de a functiona dupa regulile capitalismului, tarile sarace din Africa raman un motor important al dezvoltarii celor mai industrializate si capitaliste tari din lume prin intermediul resurselor minerale exploatate de acestea.