LIFESTYLE

Pericolul care intra prin portul Constanta

31 martie 2016, ora 15:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
masinute.jpg
De ce trebuie sa va ganditi de doua ori inainte sa cumparati un produs cu origine necunoscuta? Vezi care este pericolul care intra prin portul Constanta.

Portul Constanta continua sa reprezinte principala poarta de acces pentru produsele contrafacute care vin mai ales din China. Periodic, inspectorii vamali descopera containere cu mii de produse de contrabanda, care pot pune in pericol siguranta noastra si pe cea a copiilor nostri. In general, contrabandistii prefera lucrurile de dimensiuni mici si usor de transportat, precum masinute, scutece pentru copii, piese lego, baterii, incatalamnite sau obiecte de vestimentatie.

La inceputul lunii martie, inspectorii vamali din Constanta au descoperit un container plin cu produse contrafacute. Este vorba despre masinute cu telecomanda pentru copii, saboti pentru copii si 5.000 de bucati de adaptoare de plastic. Marfurile descoperite au o valoare aproximativ de 50.600 euro.

In container au fost gasite produse contrafacute, dar si marfuri nedeclarate. Toate produsele au fost confiscate si trimise la expertiza, in timp ce firma importatoare a fost sanctionata cu doar 3.000 de lei, in cazul marfurilor nedeclarate.Este insa un caz dintr-o avalansa de incercari de a introduce in tara produse fabricate in China, care insa nu au niciun fel de certificat de garantie. La intervale mici de timp, inspectorii vamali descopera containere cu jucarii, masinute pentru copii, obiecte de imbracaminte, scutece si chiar prezervative. Toate sunt produse in tarile asiatice, mai ales China, unde mana de lucru este foarte ieftina.

Traficul de marfuri de contrabanda se intensifica mai ales in preajma sarbatorilor legale, cand apetitul romanilor pentru cumparaturi creste. Astfel, diverse firme de import incearca sa profite si aduc pe piata marfuri care de multe ori ne pun viata in pericol.

De exemplu, in preajma Craciunului au fost descoperite mai multe containere cu piese lego, jucarii si masinute, toate contrafacute. Insa acestea nu ofereau niciun fel de garantie pentru siguranta copiilor, fiind confectionate din materiale periculoase sau putand fi inghitite cu usurinta.

De suferit au si marile branduri, din cauza faptului ca produsele copiate si vandute apoi sub marca lor. Inspectorii vamali au datoria sa identifice aceste produse falsificate si sa le expertizeze.

Se ajunge astfel in situatia in care angajatii vamali sunt nevoiti sa asambleze piese lego, sa se joace cu masinute sau sa minteze robotei: “Titularii ne cer să montam produsele. Vor montarea produsului pas cu pas. Sa vada daca se imbina bine piesele. Ne apucam si le facem. Le alegem si noi pe cele mai simple. Mai nimeresti si cand nu intra bine piciorul. Avem si o victima. Piciorusele i s-au rupt”, a declarat amuzat un vames, citat de Gandul.

Pe langa pericolul pe care il reprezinta, marfurile de contrabanda produc anual daune de zeci de milioane de euro la bugetul de stat. Este recomandat sa fiti foarte atenti in momentul in care cumparati mai ales produse pentru cei mici. Acestea le pot pune siguranta si sanatatea in pericol. Este indicat sa apelati doar la magazinele de specialitate, care si-au construit deja o reputatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 24 Iunie 2021, 09:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter