LIFESTYLE

"Poporul, Ceaușescu, România": O noua licitatie "Epoca de Aur" la Artmark

07 aprilie 2016, ora 14:36 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Iliuță Pronosport, mascota Loto-Prono, realizată din metal argintat, anii 1970, piesă de colecţie.jpg
"Fumatul interzis" scris alb pe roșu sau "Fumatul în timpul mersului pe întreg teritoriul întreprinderii interzis cu desăvîrşire" roșu pe alb sunt afișe din anii de gratie 1980, cu rol probabil de a aniversa 36 de ani până la interzisul fumatului în România. Sau afișul "Atenţie - Predarea şi preluarea schimbului este momentul organizatoric de bază în activitatea voastră", tot din anii 1980, anticipa evoluția societății muncitorești în corporate-izarea masivă.
Cu nostalgie pentru tinerețe sau copilărie, cu zâmbete, cu amintirea năzbâtiilor și a bunătăților, dar și a lucrurilor mai puțin frumoase, pentru că a uita înseamnă un pas înainte spre a ajunge acolo unde am vrut să nu mai fim. Licitația "Epoca de Aur" este pretextul de a nu uita. Să nu uităm posterul original al filmului "Star wars" în România (preț de pornire: 150 euro) și ce a însemnat acest film pentru tinerii, copiii și adulții anilor ‘70.

Să nu uităm primul număr al ziarului Libertatea, din 22 decembrie 1989 (preț de pornire: 30 euro), în care se striga "Victorie!", "Tiranul a fost învins!", "Trăiască libertatea!"... Cuvintele nu s-au învechit nici măcar o zi, doar hârtia 26 ani. Să nu-l uităm pe Iliuță Pronosport (preț de pornire: 120 euro).

Să nu-l uităm nici pe
Nicolae Ceaușescu și pasiunea lui pentru vânătoare, reprezentată în licitația actuală de port-arma din piele de căprioară pentru o puşcă cu două ţevi (preț de pornire: 250 euro, cu certificat de autenticitate RA-APPS), care-l însoțea adesea la partidele de vânătoare, alături de faimoasa tolbă de vânătoare (licitată vara trecută la Artmark).De altfel, pasiunea lui pentru vânătoare este trădată și
de suportul pentru ustensile de birou, realizat din coarne de cerb, care ar putea fi chiar unul dintre trofeele de vânătoare ale conducătorului (preț de pornire: 180 euro, însoţit de certificat RA-APPS). Apoi, Elena Ceaușescu și garderoba impresionantă.

În licitația actuală, publicul poate admira
două perechi de pantofi marca românească Guban (prețuri de pornire: 400 – 500 euro), pe care i-a comandat după modelele din revistele "Quelle" şi "Neckermann" din Germania și probabil admirativ pentru Sophia Loren, care-și cumpăra pantofi tot de la Guban. În final, să nu uităm de atmosfera Cenaclului Flacăra, cu adevărat înflăcărată, pe care publicul o poate retrăi ascultând cele două discuri de vinil înregistrate în 1983 aflate în licitație.

Expoziția poate fi vizitată până marți, 19 aprilie, când, la ora 19:30, va începe Licitația Epoca de Aur la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 12 August 2022, 23:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter